65-letnica iz Izole

Seznam domnevnih žrtev negovalke iz Izole še daljši kot se je zdelo sprva

S.P.
22. 2. 2023, 19.10
Deli članek:

Koprski kriminalisti so po objavi novice o kazenski ovadbi, ki so jo zaradi tatvin in nasilništva nad starostniki vložili proti 65-letnici iz Izole, dobili še več podobnih prijav. Oglasili so se domnevni oškodovanci z območja Istre ter Ljubljane in okolice.

Dreamstime
Upokojenka, dom za starejše

Dva tedna po novici o sumih nečednega početja 65-letnice, ki je skrbela za več starostnikov v slovenski Istri, smo na koprski policijski upravi preverili, ali se je po pozivu morebitnim oškodovancem, ki njenega ravnanja policiji še niso prijavili, nanje obrnilo več ljudi. Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi koprske policijske uprave, je potrdila, da so po objavi informacije o tatvinah nakita in denarja, ki jih je osumljena negovalka starostnikov, do minulega tedna dobili še pet prijav.

Dobili tudi prijave o več let starih dogodkih

Oškodovanci so kriminalistom zaupali, da negovalko sumijo tatvin zlatnine in denarja. Gre za primere, ki so se zgodili v zadnjih šestih letih. Prijave so dobili z območja slovenske Istre, pa tudi iz Ljubljane in širše okolice. Novico o kazenski ovadbi proti 65-letnici so med drugim objavili v Primorskem dnevniku in tudi nekaterih italijanskih medijih. Po objavi so se njihovim novinarjem oglasili svojci starostnice s Tržaškega. Zahvalili so se za objavo in povedali, da so negovalko odslovili. A na koprski upravi za zdaj nimajo podatkov o tem, da bi osumljena na podoben način ravnala v Italiji oziroma v Trstu in okolici.

Ob novici o ovadbi je koprska policija objavila tudi fotografijo zlatnine, ki so jo zasegli med preiskavo. Doslej nakita z objavljene fotografije ni prepoznal še nihče. V začetku februarja so na koprski upravi razkrili, da so kriminalisti dobili prijave treh tatvin in prijavo nasilništva. Že takrat so dodali, da jih kličejo še drugi domnevni oškodovanci, zato so sklepali, da bodo morali ovadbo še dopolniti.

Osumljena naj bi vsa kazniva dejanja storila kot osebna negovalka starejših oseb. Do ene od varovank pa je bila tudi nasilna in agresivna, je o primeru, ki je odmeval v javnosti, povedal Davor Tozan iz koprske kriminalistične policije.

Svojci so v treh primerih prijavili tatvino. Eugenija Carl, novinarka RTV Slovenija, pa je prijavila, da je bila osumljena do njene mame tudi nasilna. Pretresljivo izkušnjo, ki so jo doživljali skupaj z mamo, je opisala tudi na svojem facebook profilu. “Tudi druge starostnike in njihove svojce sem želela opozoriti na to, kar se je zgodilo moji mami,” je povedala. Po njenih objavah in objavah policije se ji je oglasilo še približno 20 ljudi, ki so pripovedovali zelo podobne zgodbe o tem, da naj bi jih omenjena negovalka okradla. Svoje zgodbe so ji zaupali ljudje z Gorenjskega, Celjskega, Ljubljane in okolice.

Mateja Jordovič Potočnik
Eugenija Carl: »Dokler bodo na javni radioteleviziji profesionalni novinarji, politične vojne z mediji ne more dobiti nobena oblast.«

Zlorabljala nemoč in zdravstvene težave starostnikov

Kriminalisti so v preiskavi potrdili, da je negovalka delala pri več družinah. Po pripovedovanju svojcev naj bi zlorabljala nemoč in izkoriščala slabo zdravje starostnikov, iz njihovih prostorov naj bi kradla vrednejše predmete, predvsem nakit in denar. Zaradi zdravstvenih težav je oskrbovanci niso mogli imeti ves čas na očeh, po drugi strani pa so ji popolnoma zaupali.

Pri 65-letni Izolanki, ki so jo v preteklosti zaradi podobnih kaznivih dejanj že obravnavali, so policisti in kriminalisti opravili hišno preiskavo ter našli zlat nakit nepojasnjenega izvora. Na podlagi vseh ugotovitev so jo kazensko ovadili tožilstvu za tri velike tatvine in nasilništvo. Morebitne žrtve so pozvali, naj svoje slabe izkušnje z njo prijavijo na številko 113 ali na najbližji policijski postaji.

Osumljenkin odvetnik Filip Kukovec nam je v začetku februarja na naše poizvedovanje o tem, kako s stranko komentirata sume iz kazenske ovadbe, odgovoril, da je vsaka stranka, ki prime za kljuko njegovih vrat, nedolžna, zmotile so ga predvsem objave fotografij na facebooku.