Triumvirat pučistov

Ruska tajna služba razkrinkala zaroto zoper vrh vojske

J.V.
11. 2. 2023, 15.00
Posodobljeno: 11. 2. 2023, 20.33
Deli članek:

Prigožin, Kadirov in Surovikin niso uspeli izriniti ruskega obrambnega ministra Šojguja s položaja, trdi priznani ruski disident in novinar.

Profimedia
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je obdržal na položaju.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin, čečenski voditelj Ramzan Kadirov in nedavno "degradirani" general Sergej Surovikin niso uspeli izriniti ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja s položaja, trdi disident Vladimir Osečkin, ustanovitelj raziskovalnega portala Gulagu.net, ki večinoma razkriva torture v ruskih zaporih.

Po besedah ​​Osečkina so Prigožin, Kadirov in Surovikin lani jeseni oblikovali triumvirat v neuspešnem poskusu prevzema ruskega obrambnega ministrstva in nadzora nad ruskimi vojnimi napori v Ukrajini.

Osečkin navaja, da je Prigožin ciljal na mesto prvega namestnika vodje ministrstva za obrambo ali na mesto obrambnega ministra. Kadirov je imel načrte, da bo vodil nacionalno gardo. Surovikin pa je 8. oktobra 2022 postal poveljnik vseh ruskih sil v Ukrajini.

Vendar Osečkin pravi, da je ruska agencija za notranjo varnost, FSB, izvedela za zaroto. Surovikin je bil prvi, ki je "padel" 11. januarja letos po samo treh mesecih na položaju generalnega poveljnika. Zamenjal ga je general Valerij Gerasimov, ki je verjetno veljal za veliko bolj lojalnega režimu.

"Prigožin je uporabljal umazane metode, kot je javno žaljenje generalov, kar je Surovikinu naredilo medvedjo uslugo," trdi Osečkin. Po njegovih navedbah FSB že dolgo vodi dosje o Prigožinu, ki je v osemdesetih letih prestal dolgo zaporno kazen zaradi nasilnih zločinov. "In dokler obstaja tak kompromat, za Prigožina ni politične prihodnosti," napoveduje Osečkin.