S polno paro

FOTO: To so slovenski reševalci in njihovi psi, ki v Turčiji iščejo preživele

S.R.
10. 2. 2023, 11.27
Posodobljeno: 10. 2. 2023, 12.18
Deli članek:

V izjemno težkih razmerah po rušilnem potresu v Turčiji na terenu s polno paro pomaga tudi ekipa slovenskih reševalcev s psi.

Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije
Ekipa slovenskih reševalcev s psi.

»Razmere na terenu so zelo zahtevne, potrebno je bilo sanirati že tudi nekaj poškodb, ekipa pa ostaja visoko motivirana in predana svojemu poslanstvu,« so danes pojasnili pri Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije. Objavili so tudi fotografije slovenske ekipe, ki se prebija skozi ruševine. Na Upravi za zaščito in reševanje so pojasnili, da se ekipa nahaja približno pet kilometrov od operativnega štaba v provinci Hatay in da eden od reševalnih psov zaradi poškodbe danes ni na terenu. Rano so mu seveda ustrezno oskrbeli. 

Kot danes poroča tiskovna agencija Reuters, je reševalcem motivacijo nekoliko dvignilo dejstvo, da so izpod ruševin tudi po več kot štirih dnevih uspeli rešiti preživele. V noči na danes so denimo na različnih območjih med drugim rešili 10-letnega dečka in njegovo mamo, sedemletno deklico ter 32-letno mamo in njenega sina. Skupaj so v Turčiji in Siriji do danes zabeležili že več kot 21.000 smrtnih žrtev, pri čemer je brez strehe nad glavo ostalo več sto tisoč ljudi.