Rusija v vojni

Dijaki se bodo zbližali z orožjem

R.T.
30. 1. 2023, 12.18
Posodobljeno: 30. 1. 2023, 13.08
Deli članek:

Pred morebitno pomladno rusko ofenzivo se pričakuje nov vpoklic rezervistov, v šolah pa naj bi že konec lanskega leta okrepili urjenje v osnovnih vojaških veščinah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Britansko obrambno ministrstvo je v svojem tedenskem poročilu o dogajanju v Rusijo navedlo, da bodo v ruskih osnovnih šolah uvedli nekakšno vojaško izobraževanje, kot je bilo v praksi v Sovjetski zvezi. Tudi rusko ministrstvo za izobraževanje potrjuje, da ima v načrtu, da z jesenjo v srednjo šolo vpelje vojaške urice. Dijaki se naj bi naučili rokovanja s puškami in granatami, ideološko pa bodo utirjeni s pravilnim zgodovinskim zornim kotom. Podobne praktične vaje naj bi uvedli tudi na fakultete.

Nemčija ne bo poslala letal

Ukrajina medtem od Zahodnih sil poskuša izterjati čim več orožja. Tanki so že zagotovljeni, želijo pa še letala. Toda nemški zunanji minister Olaf Scholz je zatrdil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal. "Prispevali smo k temu, da se konflikt ne bi zaostril, saj bi to imelo resne posledice za ves svet, na primer vodilo bi v vojno med Rusijo in državami Nata (...) Prizadevali smo si, doslej nam je uspelo in tako bo tudi v prihodnje. Nobena država ne podpira Ukrajine bolj kot Nemčija," je poudaril nemški kancler in spomnil, da je Nemčija "tako kot druge države podpirala Ukrajino s finančno, humanitarno in vojaško pomočjo.