Zaokrožili navzgor

Že prvi dan po prevzemu evra pritožbe o podražitvah

G.G.
2. 1. 2023, 16.42
Posodobljeno: 2. 1. 2023, 16.50
Deli članek:

Komaj je Hrvaška dobila evro, že se pojavljajo tarnanja zaradi dražje kave, kruha, klementin ...

STA
Hrvaški minister za finance Marko Primorac je že 1. januarja dopoldne ponosno dvignil evre.

Hrvaška je s 1. januarjem postala del evrskega območja. Minister za finance Marko Primorac je zadovoljen s potekom prvega dne, tranzicija iz kun na evre je po njegovi oceni stekla gladko, težav ni bilo zaznati, bankomati so bili napolnjeni z evri.

Hrvaški državljani se po izkušnjah drugih držav, ki so prevzele evre, bojijo neupravičenih podražitev. Spletni portal Index poroča o primeru iz Zagreba. Kilogram klementin je pred prevzemom evra stal 12 kun, od včeraj pa je cena zaokrožena na 2 evra ali dobrih 15 kun »po starem«.

Predsednica Združenja za zaščito potrošnikov Ana Knežević je dejala, da se ljudje najbolj pritožujejo zaradi podražitev kave v lokalih, kruha in tudi cigaret. Ponekod so gostinci in prodajalcu cene preprosto zaokrožili, seveda navzgor, kot se je to zgodilo v Italiji, Sloveniji, Avstriji, večini držav, ki so prevzele evro.

Inšpekcija v teh primerih ne bo zaznala nepravilnosti, pravi Knežević, trgovce in gostince lahko kaznujejo le potrošniki, tako da ne kupijo njihovih izdelkov ali storitev.