Namerno

S pirotehniko so napadali policiste in gasilce

G.G./STA
2. 1. 2023, 13.02
Posodobljeno: 2. 1. 2023, 13.35
Deli članek:

Ponekod v Nemčiji je močno pokalo. Nemška policija in gasilci pozivajo k prepovedi uporabe pirotehničnih izdelkov ob praznovanju novega leta ter k okrepljenemu nadzoru.

Berliner Feuerwehr
Najbolj so bili gasilci na udaru v berlinski soseski Neukölln.

Iz Nemčije so na najdaljšo noč v letu poročali o več hudih nesrečah, nekaterih tudi s smrtnim izidom, ter številnih napadih s pirotehničnimi izdelki na reševalne delavce, policiste in gasilce, ki so skušali posredovati zaradi nesreč, požarov ali primerov nasilja. V okviru ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 so bili pirotehnični izdelki v minulih dveh letih za osebno rabo prepovedani, zdaj pa so znova na voljo bolj ali manj vsem, kar so številni Nemci očitno izkoristili.

"Preprosto nepredstavljivo je, kaj so morale naše reševalne enote prestati ob tokratnem novem letu," je dogajanje v nedeljo zvečer komentiral prvi mož policijskega sindikata za Berlin in Brandenburg Lars Wieg. V sindikatu med drugim pozivajo, da se policiste in njihova vozila v prihodnje opremi z dodatnimi kamerami.

Samo v nemški prestolnici, še posebej v soseski Neukölln, kjer je največ priseljencev, je bilo poškodovanih najmanj 33 policistov in gasilcev, več deset podobnih incidentov se je zgodilo drugod po državi. Kot je poudaril Wieg, pri tem nikakor ni šlo le za nesreče, ampak za "namerne, usmerjene" napade s pirotehničnimi izdelki.

Proti prepovedi pirotehničnih izdelkov za osebno rabo so se izrekli v konservativni uniji CDU in CSU ter koalicijski liberalci (FDP). Prepoved je za Berlin medtem že predlagala tamkajšnja županja Franziska Giffey iz vrst vladajočih socialdemokratov (SPD), naklonjena pa ji je tudi opozicijska Levica.

Pirotehnika pa povzroča sive lase tudi nemški obrambni ministrici Christine Lambrecht. Njen novoletni nagovor, objavljenem na zasebnem profilu na Instagramu, v katerem je med drugim spregovorila o vojni v Ukrajini, so namreč preglasile petarde v ozadju, zaradi česar so jo nekateri že pozvali k odstopu.