Dunja Klemenc

Poslovila se je slovenska filmska producentka

STA
2. 1. 2023, 16.18
Posodobljeno: 2. 1. 2023, 22.07
Deli članek:

V 80. letu starosti se je 1. januarja poslovila filmska producentka Dunja Klemenc. Med drugim je bila prejemnica Badjurove nagrade za življenjsko delo in koproducentka z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja zemlja.

Breda Krajnc
Dunja Klemenc

Kot so sporočili njeni družinski člani, je na področju produkcije ustvarila enega najodmevnejših opusov v našem prostoru, s svojo profesionalnostjo veliko pripomogla k promociji slovenskega filma ter bila mentorica in podpornica številnih ustvarjalcev.

Rojena je bila 28. maja 1943 v Ljubljani. V Ljubljani je zaključila prvo stopnjo študija pedagogike, diplomirala pa je na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, smer filmska in televizijska produkcija. V tem času je sodelovala pri več igranih filmih, nadaljevankah Televizije Beograd ter kot glavna producentka Kulturno umetniškega programa Televizije Novi Sad.

Po vrnitvi v Ljubljano je bila najprej producentka filmske dejavnosti pri Dopisni delavski univerzi, nato pa je delovala pri filmih Ljubezni Blanke Kolak, Eva, Marija se bori z angeli, Zaročenca, Čas brez pravljic. Vrsto let je bila producentka Mladinskega programa na TV Slovenija, kjer je soustvarila nadaljevanke in filme, kot so Junaki petega razreda, Moj prijatelj Arnold, Peter in Petra, Waitapu, Čisto pravi gusar ter oddaj Klub klobuk, Periskop in Tok-tok.

Po upokojitvi je ustanovila svojo lastno produkcijsko hišo in nadaljevala uspešno delo. Bila je producentka ali koproducentka filmov Nikogaršnja zemlja, Cirkus Columbia, 11'09''01 - September 11, Neke druge zgodbe, Naj ostane med nami, Teah, Lilijina zgodba, Warchild in Hčerka Camorre. Med njenimi sodelavci so bili filmski ustvarjalci, kot so Danis Tanović, Rajko Grlić, Hanna A. W. Slak, Ines Tanović, Benjamin Filipović, Franci Slak, Boris Jurjaševič.