Na kraju tudi ukrajinski izvedenci

Rusko obrambno ministrstvo o brutalnem posnetku: Ukrajinski vojaki usmrtili več kot deset ruskih vojnih ujetnikov

S.R.
18. 11. 2022, 17.12
Posodobljeno: 19. 11. 2022, 09.16
Deli članek:

Iz Kijeva so v petek potrdili, da so na kraju torkove tragedije v poljski vasi Przewodow nedaleč od meje z Ukrajino prisotni tudi ukrajinski izvedenci. Rusi na drugi strani Ukrajince obtožujejo vojnih zločinov.

Profimedia
Poljski vojaki preiskujejo območje okoli kmetije, na katero je v torek padla raketa.

Poljska je torej ukrajinskim oblastem dovolila, da v preiskavi sodelujejo, a podrobnosti njihovega sodelovanja zaradi morebitnih pravnih posledic še niso znane. Spomnimo, po prvih nekaj urah nejasnosti po incidentu, v katerem sta življenje izgubila poljska državljana, so poljske oblasti navedle, da na kmetijo najverjetneje ni padla ruska raketa, temveč da je verjetno šlo za ukrajinski izstrelek iz sistema protizračne obrambe S-300. Poljskim navedbam so nato pritrdili še predstavniki drugih »pomembnejših« zahodnih igralcev, kot sta ZDA in zveza Nato. Ukrajinske oblasti na drugi strani še vedno menijo, da ni šlo za njihovo, temveč rusko raketo, zato so zahtevali dostop do prizorišča incidenta.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je prek Twitterja potrdil, da so njihovi izvedenci že aktivni na terenu, a ob tem ni navedel, ali v preiskavi tudi sodelujejo. »Hvaležen sem poljski strani, da nam je omogočila dostop. Še naprej bomo sodelovali na odprt in konstruktiven način, kot to počnejo najtesnejši prijatelji,« je dejal Kuleba. V Varšavi so na drugi strani potrdili, da bodo ukrajinskim izvedencem omogočili dostop, a so poudarili, da sodelovanje v preiskavi in dostop do dokumentacije terjata soglasje držav, ki preiskavo vodijo, torej tako Poljske kot ZDA. Hkrati mora biti to izpeljano v skladu z mednarodnim pravom in mednarodnimi pogodbami. O zadevi je spregovoril tudi namestnik poljskega ministra za pravosodje Sebastian Kaleta, ki je za poljski portal Wirtualna Polska dejal, da je njihovo tožilstvo v stiku z uradom ukrajinskega generalnega tožilca. Več podrobnosti ni pojasnil.

Zavezniki so si sicer enotni, da odgovornost za tragedijo ne glede na to, čigava je bila raketa, nosi Rusija, ki je agresor in ki z raketami napada ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Obe poljski žrtvi bosta ta konec tedna deležni državnega pogreba, kar je potrdil tudi lokalni župnik.

Profimedia
Tragedija se je zgodila v poljski vasi Przewodow.

Rusi Ukrajince obtožujejo vojnih zločinov

Medtem je rusko obrambno ministrstvo ukrajinsko vojsko obtožilo, da so usmrtili več kot deset ruskih vojnih ujetnikov ter da Kijev izvaja vojne zločine, ki jih »Zahod ignorira.« Kot dokaz so navedli videoposnetek, ki kroži po ruskem družabnem omrežju in ki domnevno prikazuje usmrtitev ruskih vojnih ujetnikov, poroča tiskovna agencija Reuters, kjer pristnosti posnetka, ki naj bi nastal na območju vasi Makiivka v regiji Lugansk, še niso uspeli potrditi. Na njem naj bi bilo sicer videti ruske vojake, ki so se predali »vojakom z rumenimi trakovi na rokah« in ki ležijo na tleh. Nato odjeknejo streli, v posnetku pa je pozneje videti približno 12 trupel. Zaenkrat ni znano, kdaj je videoposnetek nastal in kdo ga je posnel.

»Brutalen umor ruskih vojakov ni niti prvi niti edini vojni zločin,« so še navedli v ruskem obrambnem ministrstvu, kjer so dodali, da gre za ustaljeno prakso ukrajinske vojske, ki jo »aktivno podpira režim v Kijevu.« Ukrajinske oblasti, ki vojnih zločinov nenehno obtožujejo Rusijo, se na obtožbe še niso odzvale.

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) je sicer ta teden kršenja pravic vojnih ujetnikov obtožil obe strani. Kot so pojasnili, so doslej govorili s 159 vojnimi ujetniki v ujetništvu ruske vojske in 175 vojnimi ujetniki, ki so v rokah ukrajinske vojske.