Izkoriščal ga je tudi Joe Biden

Trumpov ukrep izgona priseljencev med pandemijo prepovedal zvezni sodnik, do zdaj so izgnali že milijon ljudi

E.J./STA
16. 11. 2022, 09.55
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 10.19
Deli članek:

"Šlo je le za to, da se prosilcem za azil prepreči zaslišanje na ameriškem sodišču," je odločil ameriški zvezni sodnik Sullivan.

profimedia
Izgoni in odstranitve migrantov po 'Zakonu 42' s strani vlade ZDA pomeni, da so bili migranti pred kratkim v državi, kjer je bila prisotna nalezljiva bolezen. Obseg pristojnosti za izgone, povezane z okužbo, določa zakon v 42 U.S.C. § 265. Zdaj ga je sodnik Sullivan prepovedal.

Ameriški zvezni sodnik Sullivan je v torek zvezni vladi predsednika Josepha Bidna prepovedal izganjanje nezakonitih priseljencev v ZDA na podlagi ukrepa, ki ga je v času pandemije covida-19 sprejel bivši predsednik Donald Trump. Washington je na tej podlagi izgnal že milijon ljudi.

Biden je uredbo izkoriščal

Bidnova vlada Trumpove uredbe ni spreminjala in jo je izkoriščala za upravljanje z migracijami, ki se krepijo. Sodnik Sullivan je sklenil, da je uredba "samovoljna in muhasta" ter krši zakon o upravnih postopkih.

Odlok o javnem zdravju sprejet med pandemijo

Pred Trumpovo uredbo so priseljence, ustavljene na meji, obravnavali v ZDA, od sprejetja uredbe naprej pa so jih nemudoma pošiljali nazaj v Mehiko. Sullivan je ob tem krivdo za nastali položaj zvalil kar na Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki je sredi pandemije izdal odlok o javnem zdravju, ki ga je Trump potem izkoristil za izgon priseljencev. CDC bi moral po sodnikovem mnenju predlagati alternativne pristope, kot na primer to, da se lahko priseljenci osamijo po domovih ameriških sorodnikov in prijateljev ali v zavetiščih. Še posebej pa da bi moral CDC prilagoditi politiko, potem ko so postala dostopna cepiva in testi.

Sedaj priseljencev zaradi pandemije ne bo mogoče izgnati

Sodnik je sklenil tudi, da politika do priseljencev ni imela nobene racionalne podlage, saj je bil covid-19 v času njenega izvajanja že prisoten in široko razširjen v ZDA. "Šlo je le za to, da se prosilcem za azil prepreči zaslišanje na ameriškem sodišču," je odločil Sullivan. CDC je svoj odlok sicer že skušal umakniti, vendar mu je to preprečil zvezni sodnik v Louisiani. Sedaj se lahko pritožbe nadaljujejo, zaenkrat pa priseljencev na tej podlagi ne bo mogoče izganjati.