Opozorite svoje starejše sorodnike

Uboga Tržičanka: Pod pretvezo, da bosta opravila storitev, sta jo okradla

P.K.
16. 11. 2022, 09.28
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 09.48
Deli članek:

Policisti Policijske uprave (PU) Kranj so bili včeraj dopolne obveščeni o drzni tatvini v Tržiču. Na vrata starejše domačinke sta potrkala dva moška in ji natvezila, da opravlja telekomunikacijske servisne storitve.

Dreamstime
Tržičanka je ostala brez denarja, ki ga je hranila doma.

Eden od njiju jo je s pogovorom zamotil, drugi pa je vstopil v hišo in ji ukradel denar. Po prvih podatkih policije sta se storilca s kraja odpeljala z večjim temnim vozilom, ljubljanskega registrskega območja.

PU Kranj sporoča, da je glede drznih tatvin posebej zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. "Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja," so povedali.

Pozor na to

Pojasnijo, da gre običajno tako: storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo, in napovejo, da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno, nato žrtev zvabijo iz hiše, v tem času pa  odtujijo vrednejše predmete. "Svojce starejših oseb, sosede ali druge, ki so v stiku z njimi, zato prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. Eden izmed osnovnih je, da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo stanovanja, da zahtevamo da se identificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo," opozarjajo.

Pomembno je tudi to

V kolikor pri obnašanju nezancev v svoji okolici zaznamo karkoli sumljivega, ali pa smo postali žrtev kaznivega dejanja, policija svetuje, da se jih o tem nemudoma obvesti na št. 113.