V pričakovanju novega paketa

Na poti v Ukrajino skoraj sto posodobljenih sovjetskih tankov

S.R./STA
5. 11. 2022, 08.01
Posodobljeno: 5. 11. 2022, 08.22
Deli članek:

Združene države so pripravile nov, 400 milijonov vreden paket vojaške pomoči Ukrajini, v okviru katere bo ukrajinska vojska prejela tudi 90 tankov T-72 iz časov nekdanje Sovjetske zveze.

Profimedia
Posodobili bodo češke tanke T-72.

Sovjetske tanke T-72, ki prihajajo iz Češke, bodo za potrebe ukrajinske vojske posodobili Američani in Nizozemci. Ukrajina se namreč z zastarelimi tanki T-72 ne more uspešno kosati z rusko oborožitvijo. ZDA bodo plačale za obnovo 45 tankov, Nizozemska pa za preostalih 45. Tankom bodo vgradili sodobnejšo tehnologijo in okrepili oklep, nekaj jih bo nared do decembra, ostali pa prihodnje leto.

Na vprašanje, zakaj Kijevu raje ne pošljejo lastnih sodobnih tankov, je namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh dejala, da bi bilo to zelo drago, poleg tega Ukrajinci znajo uporabljati tanke T-72.

Američani bodo Ukrajincem poslali tudi svoje stare rakete hawk, ki jih bodo posodobili. Rakete naj bi bile uporabne za obrambo pred letali, droni in pred drugimi raketami.

Nujna okrepitev zračne obrambe

V petek se je v Kijevu mudil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, ki je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim dejal, da ZDA priznavajo akutno potrebo po zračni obrambi v času, ko Rusi izstreljujejo rakete in uporabljajo iranska brezpilotna letala za napade na civilno infrastrukturo.

Ameriška pomoč vključuje tudi 1100 brezpilotnih letal in 40 oklepnih čolnov ter 250 oklepnih vozil. ZDA so Ukrajini od začetka ruskega napada v februarju zagotovile vojaško pomoč v vrednosti 18,2 milijarde dolarjev.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby pa je dejal, da razmišljajo tudi, kako bi pomagali Ukrajini pri obnovi infrastrukture, ki jo uničujejo Rusi, še posebej električnega omrežja.

Evakuacijo pozdravil tudi Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem pozdravil evakuacijo civilistov iz delov ukrajinske regije Herson, kjer ukrajinska vojska že več kot mesec dni poskuša zavzeti območje na desnem bregu reke Dneper. Še vedno sicer ni jasno, kakšni so resnični načrti ruske vojske, ki zavzema položaje v mestu Herson, ki je tam trenutno glavna tarča Kijeva. Iz Rusije prihajajo znaki, da naj bi se njihova vojska iz mesta umikala, a ruska vojska v skladu z drugimi poročili tam še vedno krepi svoje sile. V Kijevu zaenkrat ostajajo previdni in se počasi pripravljajo na osvoboditev okupiranega mesta.

»Seveda, tiste, ki živijo v Herosnu, je treba umakniti iz najbolj nevarne cone, saj civilisti ne bi smeli trpeti,« je včeraj ob robu ruskega dneva narodne enotnosti dejal Putin, ki doslej evakuacije ni komentiral. V zadnjih tednih je že potekala množična evakuacija civilistov iz mesta Herson, a so v Kremlju ta teden napovedali, da bodo evakuirali tudi prebivalce na območju 15 kilometrov širokega pasu na levem bregu reke Dneper. V Kijevu na drugi strani odgovarjajo, da Rusija v tem primeru izvaja tudi prisilne deportacije, kar so označili za vojni zločin.