OSNUTEK ZAKONA PRIPRAVLJEN

Nemčija želi legalizirati marihuano

M. T. V.
26. 10. 2022, 16.47
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 16.55
Deli članek:

Odraslim bo dovoljeno posedovanje 30 gramov kanabisa v rekreacijske namene, vsak bo lahko zase gojil tri rastline.

Pixabay
Bo v Nemčiji marihuana kmalu legalna?

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je napovedal, da bo Nemčija legalizirala marihuano, kar pomeni, da bo vsak odrasel človek lahko posedoval do trideset gramov kanabisa in doma gojil do največ tri sadike, 'travo' se bo lahko legalno kupovalo in kadilo. »S tem ne želimo povečati uživanja konoplje, ampak zaščititi mlade in njihovo zdravje,« pravi minister, kar se nanaša na dejstvo, da cveti črni trg, saj je po zadnjih raziskavah v preteklem letu vsaj štiri milijone ljudi uživalo marihuano.

Nemčija bo osnutek zakona, ki bo legaliziral marihuano, še ta teden predložiti Evropski komisiji in prositi za njeno mnenje. Tako se želijo izogniti morebitnim neskladjem z zakoni EU in mednarodnimi pogodbami, ki bi lahko kasneje ta zakon spodbijali na sodišču. Če bo Komisija dala zeleno luč, bi lahko šel zakon v potrditev v nemški parlament že v prvi tretjini prihodnjega leta – ter ustvaril precedens za ostale evropske države, ki bi želele tudi same legalizirati konopljo. 

Zakon bo najverjetneje predvideval tudi zgornjo mejo THC-ja, ki jo lahko imajo v krvi mladi med osemnajstim in triindvajsetim letom, prepovedana bo proizvodnja in uživanje jedi z vsebnostjo marihuane (na primer piškoti), prav tako bo prepovedano oglaševanje, marihuana se bo prodajala v nevtralnem pakiranju, in sicer v lekarnah. Tako nameravajo nadzorovati celoten trg ter zagotoviti varno robo in uporabo.