"Janez Janša je tvitnil, da dvomi, da me je res nekdo napadel"

Nika Kovač opisala včerajšnjo moro, policija je medtem izsledila "drugega" storilca

P.K.
26. 10. 2022, 13.40
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 15.33
Deli članek:

Alenka Kreč Bricelj iz Inštituta 8. marec je povedala, da je torkov napad na Niko Kovač, ko se je vanjo z vso silo na Bavarskem dvoru zaletel moški in pri tem vpil, da bo ubil njenega psa in "jeben" inštitut, eden od mnogih.

Bobo
Niki Kovač se je ob nagovoru na novinarski konferenci tresel glas. Izgledala je pretreseno.

Prvi se je po njenem pripovedovanju zgodil v času referendumov z vodo, ko je v prostore njihove nevladne organizacije vdrl "mlajši moški, ki je nadlegoval zaposlene in prostovoljke. Men konkretno je grozil s smrtjo. Med drugim je rekel, da mi bo porezal roke, me pretepel, ubil," je razkrila in razkrila, da je žal takih incidentov že toliko, da so se nanje "enostavno navadili"

Enega hujših napadov je sicer po besedah Kreč Bricljeve Nika Kovač doživela 12. oktobra, ko je prostore njihove nevladne organizacije vdrl moški in se tam "drl na Niko, jo žalil z zmerljivkami in ji med drugim očital, da zagovarja posiljevalce," je povedala na današnji tiskovni konferenci.

Možakar se je menda vračal večkrat in med drugim grozil, »da ji bo prst porinil v oko. Dogodek smo prijavili policiji,« je še dejala Alenka Kreč Bricelj. Na tiskovki so povedali, da se nadlegovanje in napadi samo potencirajo. Deležni so ga tudi njihovi člani in prostovoljci na terenu. Nika Kovač, ki je konferenci tudi nastopila, je izjavila, da napad na Bavarskem dvoru in vsi ostali, "zagotovo ne predstavljajo večine Slovenk in Slovencev, kar kaže tudi ogromno sporočil podpore in to ljudi različnih političnih nazorov".

Opozorila je, da je po fizičnem napadu v centru Ljubljane sledil še virtualni in to po tem, ko je Janez Janša tvitnil, da dvomi, da se je nad Kovačevo res nekdo znesel. "Po tej njegovi objavi se je na inštitut in name zgrnila masa trolov in danes zjutraj še novinarsko vprašanje Nove24, če lahko pokažem zdravniški izvid, k sem ga dobila, ko sem po incidentu iskala zdravniško pomoč," je povedala.

Storilca iščejo

V zvezi z dogodkom je v izjavi za javnost spregovoril tudi pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović, ki je pojasnil, da imajo ničelno toleranco do nasilja, začetni ukrepi pa so namenjeni takojšnji zaščiti žrtve in zavarovanju dokazov. Vsaka situacija je sicer specifična, dogodek, kot se je odvil včeraj, pa lahko po besedah Beganović vsebuje tako znake prekrška kot znake kaznivega dejanja. Primer kot prekršek obravnavajo šele takrat, ko ugotovijo, da kaznivega dejanja ni.

V zvezi z včerajšnjim napadom policija storilca še vedno išče, pri čemer so opravili že več razgovorov z žrtvami in pričami ter pregledali posnetke nadzornih kamer, preiskava pa je v polnem teku, je še pojasnil Beganović, ki pa je danes potrdil, da so izsledili "storilca prekrška iz pred dveh tednov." Našli so torej osebo, ki je Kovačevo verbalno napadla 12. oktobra, zoper njo pa so že uvedli ustrezen postopek.

Fizični napadi niso slučaj

Kako so se usuli troli, lahko vidite vidite v tej analizi tviterašice Tamare Langus:

Zanimiva je tudi ta poglobitev v dogajanje okoli Kovačeve:

Fizični napadi na aktiviste po mnenju Nike Kovač niso slučaj, ampak plod sistematičnega delovanja portalov, sistematičnega tvitanja, kolažev o njej, sistematičnega širjenja jeze in sistematičnih manipulacij. "To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno seje v našo družbo, vsak dan znova reproducira z eno samo idejo in ta ideja je ukiniti kritične glasove," je prepričana.

Torkov napad je sicer prijavila policiji, ki je zadevo sprva obravnavala kot kršenje javnega reda in miru, šele po prihodu odvetnika pa kot prekršek, je dejala. Tudi v inštitutu pozivajo, naj žrtve nasilja slednjega prijavijo na policijo. "V prihodnjih dneh se bom sestala tudi z ministrico za notranje zadeve," je napovedala, tema pogovora pa bo prav kvalifikacija prijavljenih dejanj. Na policiji in na sodišču ima odprtih pet postopkov, povezanih z grožnjami s smrtjo, je dejala. 

Za 60 strani sovraštva

Po torkovem napadu so v inštitutu naredili analizo sovražnega govora, ki se nabira pod objavami na njihovih družbenih omrežjih. Zbrali so 60 A4 strani sovražnih odzivov. Ji pa podpora predsednika vlade Roberta Goloba, ki je v torek napovedal vojno sovražnemu govoru, veliko pomeni, ker ima občutek, da ni sama. Za podporo se je zahvalila tudi vsem drugim, tudi kandidatu za predsednika republike Anžetu Logarju, ki je po njenih besedah zapisal "izjemno korekten tvit in obsodil nasilje". Če je mislil resno, pa bi moral po njenem mnenju obsoditi tudi to, kar počne predsednik njegove stranke in reflektirati delovanje te stranke za nazaj.

STA
Robert Golob je Niki Kovač izrazil podporo.

Ker napad nanjo ni osamljen dogodek, je razmišljala tudi o tem, ali naj zapusti Slovenijo in se skrije, a je sklenila: "Skrila se ne bom." Se bo pa z inštitutom še bolj aktivno vključila v kampanjo za RTVS. "Če vzamejo še RTVS in začnejo tam reproducirati tovrstna sporočila, se včerajšnji napad ne bo zgodil samo meni, ampak vsakomur, ki bo izrazil dvom ali pa kritiko pretekle oblasti," je dejala Nika Kovač.

Pomembno se jim zdi tudi, da govorijo o delavkah in delavcih na RTVS, predvsem pa o pomenu novinarstva. V kampanjo se bodo z geslom Zaščitimo drug drugega vključili tudi s terensko mrežo po vsej Sloveniji.