Roskomnadzor

Bo Putin udaril po ultranacionalistih in gorečih podpornikih vojne v Ukrajini?

S.R.
15. 10. 2022, 11.11
Posodobljeno: 15. 10. 2022, 11.17
Deli članek:

Po govoricah, ki so se sprva razširile na družabnem omrežju Telegram, da naj bi ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor začel preiskavo zoper več ruskih vojaških blogerjev, zdaj o tem poročajo tudi ruski mediji.

Profimedia
Igor Girkin alias Strelkov.

Pod drobnogledov ruskih oblasti naj bi se znašla razvpita imena, kot so Igor Girkin, Semjon Pegov in Vladlen Tatarski. Gre za goreče podpornike invazije na Ukrajino s pogosto skrajnimi stališči, ki pa so po zadnjih neuspehih ruske vojske začeli ostro kritizirati tudi rusko ministrstvo za obrambo na čelu z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Zdaj jim grozi, da bodo deležni podobne cenzure kot neodvisni novinarji, ki vojni v Ukrajini nasprotujejo.

Kot poroča ruski portal Meduza s sedežem v Rigi, so ruski organi pregona začeli preverjati objave na Telegramu, povezane z navedenimi podporniki Kremlja. Očitali naj bi jim »diskreditacijo« ruske vojske ter objavljanje lažnih novic in prepovedanih vsebin. Poleg Girkina, ki je znan tudi kot Strelkov in je nekdanji obrambni minister samooklicane Donecke ljudske republike, zdaj priključene Rusiji, novinarja in ustanovitelja projekta WarGonzo Pegova in Tatarskega naj bi preiskovali še radijskega voditelja ruskega tabloida Komsomolskaya Pravda Sergeja Mardana, blogerje Jurija Podoljaka, Igorja Dmitrijeva in Kristino Potupčik. Preiskovali naj bi tudi anonimna, a razvpita profila na Telegramu GreyZone in Rybar, pri čemer naj bi preiskavo požegnal načelnik ruskega generalštaba Valerij Gerasimov, ki se je v zadnjem obdobju tudi sam znašel na udaru ultranacionalistov.

Medtem je nekaj razburjenja povzročilo tudi dejstvo, da Girkin, ki sicer redno komentira dogajanje na bojiščih v Ukrajini, že nekaj dni molči. Na Telegramu so se sicer razširile govorice, da naj bi končno tudi sam odšel na fronto v Ukrajini, kjer naj bi se pridružil enoti prostovoljcev. Girkin je sicer nekdanji častnik ruske zvezne varnostne službe (FSB) in poveljnik proruskih upornikov v Ukrajini.