strah

Rusi na jahtah bežijo v Južno Korejo

R.T.
12. 10. 2022, 17.24
Posodobljeno: 12. 10. 2022, 19.22
Deli članek:

Iz strahu, da bi jih vpoklicali v vojsko in poslali v vojno v Ukrajini, je več kot 20 Rusov z jahtami odplulo proti Južni Koreji, kjer pa so večini od njih pred nosom zaprli vrata.

Profimedia
Slika je simbolična.

Eksodus moških primerne starosti iz Rusije se je začel z 21. septembrom, ko je ruski predsednik Vladimir Putin zaukazal delno mobilizacijo. Večina Rusov je po cestah, železnicah in zraku pobegnila bodisi v Evropo bodisi v sosednje države, ki so nekoč bile del Sovjetske zveze, kot so Gruzija, Azerbajdžan in Kazahstan.

Nekaj ur po tistem, ko je Putin razglasil prvo mobilizacijo po drugi svetovni vojni, so bile razprodane vozovnice iz Moskve v Istanbul, Erevan, Taškent in Baku – prestolnice ali večja mesta držav, ki Rusom dovoljujejo vstop brez vizumov.

Štiri jahte

V Južno Korejo je na krovu štirih jaht prispelo 23 Rusov, a so tamkajšnje oblasti vstop odobrile le dvema, preostale pa zavrnile, ker niso zadovoljivo pojasnili svojih namenov in ker niso imeli vseh potrebnih dokumentov. Dve jahti sta tako s 15 Rusi na krovu izpluli že včeraj, dve pa ostajata v pristanišču Pohang – ena, na kateri sta le dva Rusa, se namerava podati na dolgo pot proti Tajski.

Rusom je sicer na splošno dovoljen vstop v Južno Korejo brez vizuma, če le pridobijo predhodno odobritev prek južnokorejskega elektronskega sistema za odobritev potovanj.

Profimedia
Pohang