okužen s covidom-19

Assangeovo ženo skrbi za njegovo zdravje

J.P.
10. 10. 2022, 18.19
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 18.22
Deli članek:

Zaradi okužbe je 24 ur na dan v svoji celici.

Profimedia
Julian Assange

Žvižgač in ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki je trenutno zaprt v londonskem zaporu Belmarsh, se je okužil s covidom-19, je sporočila njegova zaskrbljena soproga Stella. Kot je dejala, bo naslednjih nekaj dni ključnih.

Assangeovo zdravje se namreč vztrajno slabša, odkar je bil pred tremi leti poslan v omenjeni zapor, potem ko mu je ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je skrival sedem let, leta 2019 odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil. Zaradi okužbe je v svoji celici zaprt 24 ur na dan.

Ameriške oblasti Avstralca preganjajo zaradi objave zaupnih dokumentov, ki so v javnost pricurljali v letih 2010 in 2011, in so povezani z ameriškima vojnama v Iraku in Afganistanu. S tem je Assange po mnenju ZDA kršil zakonodajo in ogrožal življenja.

Dokumenti so sicer razkrili, da je ameriška vojska med omenjenima vojnama v več incidentih, o katerih niso poročali, mučila zapornike in ubila na stotine civilistov.

Po navedbah njegovih odvetnikov mu v ZDA grozi do 175 let zapora, vendar pa je ameriška vlada dejala, da je bolj verjetno, da bo obsojen na štiri do šest let zaporne kazni, navaja BBC.