Vrh Šanghajske organizacije

Jinping in Putin se bosta v Uzbekistanu sestala na štiri oči

J.V./STA
15. 9. 2022, 07.00
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 07.12
Deli članek:

Kdaj bo srečanje potekalo, še ni jasno, po navedbah Kremlja pa se bosta predsednika pogovarjala tudi o dogajanju v Ukrajini.

Reuters
Ruski in kitajski predsednik sta se nazadnje srečala v začetku februarja v Pekingu pred zimskimi olimpijskimi igrami, le malo pred začetkom ruske agresije na Ukrajino.

V uzbekistanskem Samarkandu se danes pričenja dvodnevni vrh voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), ob robu katerega naj bi se sešla voditelja Kitajske in Rusije, Xi Jinping in Vladimir Putin. Ruski in kitajski predsednik sta se nazadnje srečala v začetku februarja v Pekingu pred zimskimi olimpijskimi igrami, le malo pred začetkom ruske agresije na Ukrajino. Od takrat sta ohranjala stike prek telefonskih pogovorov.

SCO poleg Kitajske in Rusije sestavljajo še Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan in Tadžikistan.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k vojni v Ukrajini.

Xi je v sredo v Kazahstanu začel prvi obisk v tujini od začetka pandemije covida-19, nato pa še isti dan v sklopu tridnevne srednjeazijske turneje odletel v Uzbekistan. Na vrhu SCO bo tudi indijski premier Narendra Modi, s katerim Xi ni imel pogovorov že od leta 2019, prihod v Samarkand pa sta med drugim potrdila še predsednika Turčije in Irana, Recep Tayyip Erdogan in Ebrahim Raisi