Javni razpis

Danes bo znano, ali aktualno vodstvo NIJZ ostaja ali ne

J.V./STA
15. 9. 2022, 06.21
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 07.35
Deli članek:

Člani sveta NIJZ bodo na popoldanski seji opravili razgovore s kandidati za generalnega in za strokovnega direktorja. Na seji bi lahko tudi že dokončno odločili o novem vodstvu.

STA
Gabrovca je svet zavoda na ta položaj imenoval po odstopu prejšnjega direktorja Kreka.

Na razpisa sta prispeli po dve prijavi, tudi zdajšnjih v. d. generalnega direktorja Branka Gabrovca in v. d. strokovnega direktorja Ivana Eržena. Rok za prijavo na prva razpisa za generalnega in za strokovnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po prehodu na dvotirno vodenje zavoda se je iztekel 2. septembra.

Od kandidatov za generalnega direktorja pričakujejo ustrezno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja vodenja in upravljanja ter aktivno znanje najmanj enega svetovnega jezika. Kandidata sta morala h kandidaturi priložiti tudi program dela in razvoja zavoda za obdobje enega mandata. Mandat generalnega direktorja traja pet let.

Enako dolg je mandat strokovnega direktorja. Med razpisnimi pogoji za zasedbo te funkcije pa je bilo poleg ustrezne izobrazbe še najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja strokovnega vodenja. Zaželeno je znanje vsaj enega svetovnega jezika. Tudi kandidata, ki sta se prijavila za to funkcijo, sta morala h kandidaturi priložiti program dela in razvoja zavoda.

Trenutno funkcijo v. d. strokovnega direktorja opravlja Eržen, funkcijo v. d. generalnega direktorja pa Gabrovec, oba pa bi si želela delo nadaljevati s polnim mandatom. Za STA sta namreč potrdila, da sta se prijavila na razpis. Oba je sicer za vršilca dolžnosti imenoval svet zavoda v aktualni sestavi, v katerem je nova vlada zamenjala predstavnike. Tako bi bilo bržkone presenečenje, če ne bi dobila vnovičnega zaupanja sveta zavoda.

Gabrovca je svet zavoda na ta položaj imenoval po odstopu prejšnjega direktorja Milana Kreka.