delitev

Kdo bo dobil kraljičin denar in kako si bodo razdelili nepremičnine

R.T.
9. 9. 2022, 19.24
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 19.27
Deli članek:

Komu bo šlo njenih 447 milijonov evrov?

Profimedia
Kraljica s sinom Charlesom in vnukom Williamom

Medtem ko je monarhija vredna približno 88 milijard evrov, je bila kraljica Elizabeta II. vredna le delček tega. Komu bo šlo njenih 447 milijonov evrov?

Del te vsote je podedovala: 85 milijonov evrov je dobila od matere, ko se je ta poslovila; nadaljnjih 12 milijonov evrov od pokojnega soproga Filipa.

Velik del njenega prihodka je odpadel na zemljišča in posestva, ki so ji pripadala kot monarhinji, in sicer ji je šel 15-odstotni delež zaslužkov. Skupna vrednost zemljišč in posestev je skoraj 10 milijard evrov. Zdaj bo z njimi služil njen naslednik, kralj Karel III.

Drugi in povsem zasebni vir dohodkov predstavlja lancastersko vojvodstvo, ki na leto prinese približno 24 milijonov evrov. Tudi to gre v roke njenega sina in kralja.

A komu je zapustila svoj denar? Sta ga dobila tudi Andrew in Harry?

Princu Charlesu ga kot kralju ne bo primanjkovalo, zato se zdi verjetno, da je želela poskrbeti za svoje druge otroke in vnuke. Nenazadnje je Andrew veljal za njenega najljubšega sina. Tu pa sta še njena druga otroka, Ana in Edward, ter njuni otroci. Verjetno se je v svoji oporoki spomnila tudi na njih.

Buckinghamska palača bo postala Charlesov londonski dom – pričakovati gre, da bo njena vrata še bolj odprl javnosti. Princ William in njegova žena Kate Middleton se bosta najverjetneje preselila v windsorski grad, kjer se je letos ustalila kraljica. Charlesu menda ni pogodu, ker ga redno preletavajo letala z bližnjega letališča Heathrow.

Grad Balmoral na Škotskem, kamor je kraljica romala vsako poletje, bi lahko postal muzej. Charles in Camilla že »imata« Birkhall, ki ga je podedoval od svoje babice, zato drugega doma na Škotskem ne potrebujeta. Princ William nad Balmoralom menda ni navdušen.

Tako ostaneta še posestvo Sandringham, Charlesov pravi dom Highrove in njegova londonska baza Clarence House. Slednja je nekoč bila namenjena Harryju, a jo bo najverjetneje dobil princ George, ko bo dovolj star. Sandringham bi lahko zase zadržal novi kralj, saj ima tam organsko farmo, Highrove pa bi lahko postal muzej.