eden od največjih ropov Hrvaške

Na primitiven način okradli davkoplačevalce: upokojenemu direktorjevemu očetu nakazali več deset milijonov evrov

R.T.
29. 8. 2022, 13.43
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 14.28
Deli članek:

Na Hrvaškem so razkrili novo veliko afero, s katero so bili oškodovani tudi davkoplačevalci.

Profimedia
/
Škugor, sicer član vladajoče stranke HDZ, krivde pred preiskovalnim sodnikom ni priznal in se je zagovarjal, da je plin prodajal po poslovni politiki Ine.

Hrvaška policija je v soboto v sodelovanju z Uskokom pridržala direktorja oddelka Ine za naravni plin Damirja Škugorja, poleg njega pa še njegovega očeta, lastnika podjetja OMS upravljanje Gorana Husića in Josipa Šurjaka, ki je obenem predsednik hrvaške odvetniške zbornice, ter predsednico uprave družbe Plinara istočne Slavonije Marijo Ratkić. Ino naj bi oškodovali za več kot milijon evrov. Osumljenim so sicer blokirali 813 milijonov kun (108 milijonov evrov) v osmih bankah na 16 računih, je na današnji novinarski konferenci razkril šef urada za preprečevanje pranja denarja na ministrstvu za finance Ante Biluš. Blokirali so tudi več nepremičnin v vrednosti treh milijonov evrov. Biluš je pojasnil, da je sumljive transakcije opazilo več bank. Zagotovil je, da so bila vsa sredstva ves čas pod nadzorom, denar pa so blokirali v soboto zjutraj. Gre za največjo blokado v zgodovini urada, prvo informacijo o možnih malverzacijah pa so prejeli iz bančnih krogov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Šurjak in Škugor naj bi se dogovorila, da Ina prek družbe Plinara istočne Slavonije podjetju OMS upravljanje prodaja plin po netržno nizkih cenah, 19,46 evra na megavatno uro, to pa ga je prodajalo naprej v tujino po 210 evrov na megavatno uro.

Zaslužek naj bi vlagali v nepremičnine, a glavnina denarja, neverjetnih 482 milijonov kun (66 milijonov evrov) naj bi se znašla na računu Škugorjevega očeta, upokojenca iz Šibenika. To naj bi padlo v oči uradu za preprečevanja pranja denarja, ki je na to opozoril policijo in Uskok. Ko so starejšega Škugorja v nedeljo pripeljali pred preiskovalnega sodnika, je kričal na novinarje.

Gnusno in primitivno

Nekdanji direktor Ine Davor Štern, ki je bil v letih tudi hrvaški minister za gospodarstvo, je za N1 dejal, da je zatajila cela struktura v Ini. »Kot bivšemu zaposlenemu se mi cela zgodba gnusi. Mislim, da se gnusi tudi hrvaškim državljanom, ki lahko vidijo, na kako primitiven način kradejo državo. Nujna je temeljita revizija poslovanje Ine,« je ogorčen Štern, ki dodaja, da so kriva tudi pooblastila, ki jih je imel direktor Škugor, obenem pa pasivnost nadzornega odbora. Štern izpostavlja, da so ogoljufani tudi državljani Hrvaške, saj ima država 44-odstotni delež v Ini.

Eden od največjih ropov Hrvaške

Predsednik največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin je dejal, da je to, kar se je zgodilo, eden od največjih ropov Hrvaške, ter k odgovornosti pozval premierja Andreja Plenkovića in ekipo, ki jo je postavil v Ini. Izpostavil je, da ga ne preseneča, da je na čelu te zgodbe oseba s člansko izkaznico HDZ, in da je ironično, da je na čelu nadzornega odbora Ine in na čelu visokega častnega sodišča HDZ ista oseba, Damir Mikuljan, ki ni videl, da mu pred nosom kradejo najmanj milijardo kun.