Energetska kriza

Pred Evropo je pet do deset težkih zim, napoveduje belgijski premier

M.K.
23. 8. 2022, 14.49
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 15.22
Deli članek:

V Evropi se stopnjuje pritisk na politike, da najdejo rešitev za energetsko krizo, s katero bi se lahko pozimi soočila stara celina. Belgijski premier Alexander De Croo je ob tem opozoril, da bi se lahko evropska energetska kriza občutno zavlekla. “Pet do deset zim bi lahko bilo težkih,” je dejal belgijski predsednik vlade.

sta
Belgijski premijer Alexander De Croo opozarja, da bi lahko energetska kriza trajala celo desetletje.

Njegove črnoglede napovedi so med drugim povezane s tem, da iz Rusije ne prihajajo nobeni znaki stabilizacije dostave plina v Evropo. Prav nasprotno, rusko podjetje Gazprom je v petek najavilo tridnevno zaustavitev dobave plina preko plinovoda Severni tok v Nemčijo.

Zaustavitev je po navedbah ruske strani potrebna zaradi vzdrževalnih del, a se v Evropi ob vsaki prekinjeni dobavi pojavljajo špekulacije, da bo dobava plina iz Rusije po popravilu ne bo stekla in bo popolnoma zaustavljena. V tem primeru bi načrt Evropske unije, da pred zimo napolni svoja skladišča plina, propadel, poroča hrvaški Jutranji list.

Vedno več strokovnjakov za energetiko sicer napoveduje, da bi se lahko cene naravnega plina v EU dvignile celo na 400 evrov na megavatno uro, če bo Gazprom prekinil dobavo plina preko Severnega toka. To je cena ob kateri vsaka energetsko intenzivna proizvodnja postane komercialno vprašljiva, še poroča Jutranji list.

Zaskrbljujoče stanje v Evropi še dodatno poslabšuje naraščujoča inflacija. Francija in Nemčija, ki imata najmočnejši gospodarstvi v Evropski uniji, se soočata z inflacijskimi stopnjami, ki jih niso zabeležili že skoraj pol stoletja.

Zaradi svoje energetske odvisnosti od Rusije je posebej na udaru Nemčija, ki sedaj išče alternativne vire energije, a se obenem že pripravlja na racionalizacijo potrošnje v zimskem času.