Vojna v Ukrajini

Zahod skrbi rožljanje z orožjem v okolici nuklearke v Zaporožju

J.V./STA
21. 8. 2022, 20.02
Posodobljeno: 21. 8. 2022, 21.17
Deli članek:

Voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA so danes po telekonferenci pozvali tako Ukrajino kot Rusijo k zadržanosti v spopadih v okolici nuklearke Zaporožje.

Reuters
Jedrska elektrarna Zaporožje je največja v EU.

Pozvali so tudi k čimprejšnjemu obisku neodvisne skupine inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v največji jedrski elektrarni v Evropi, je sporočil tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Ukrajinsko nuklearko v Zaporožju zasedajo ruske sile, na območju pa že več dni prihaja do obstreljevanja, za kar vsaka stran krivi drugo. Svet pa se medtem boji jedrske nesreče.

Iz Elizejske palače so sicer v petek sporočili, da je ruski predsednik Vladimir Putin pristal na obisk inšpektorjev IAEA v Zaporožju. Ruska stran naj bi potrdila tudi pripravljenost, da inšpektorjem IAEA zagotovi potrebno pomoč.

Nemški kancler Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Joe Biden so se sicer v današnjem pogovoru tudi dogovorili, da bodo "še naprej podpirali Ukrajino pri njeni obrambi proti ruski agresiji", še poroča francoska tiskovna agencija AFP.