Srebro na EP

Jorgić se je znova vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa

J.V./STA
21. 8. 2022, 18.22
Posodobljeno: 21. 8. 2022, 21.47
Deli članek:

Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na evropskem prvenstvu v Műnchnu osvojil srebrno odličje.

Reuters
Darko Jorgić, prvi Slovenec, ki se je prebil v finale EP.

V velikem finalu ga je s 4:1 (-10, 12, 8, 9, 2) premagal nemški reprezentant Dang Qiu. Ne glede na poraz pa je Darko Jorgić dosegel največji uspeh v karieri, postal pa tudi prvi Slovenc, ki se je prebil v finale EP.

Slovenski namiznoteniški igralci so doslej na evropskih prvenstvih osvojili šest kolajn. V posamični konkurenci je to nazadnje uspelo Bojanu Tokiću, ki je bil bronast leta 2011 v Gdansku.

"Po finalu je vedno tako, da je grenak priokus, ko izgubiš. A če potegnem črto čez turnir, potem sem se znova vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa in se s to srebrno medaljo počutim vrhunsko in sem zelo zadovoljen," je po tekmi ocenil Jorgić.

Jorgić se je izkazal že lani v Tokiu, ko je prišel do četrtfinala olimpijskih iger. "EP je nekaj posebnega, ko si na stopničkah in dobiš kolajno okrog vratu. Na OI sta le po dva igralca iz vsake države in lažje prideš med osem kot na EP med prvo četverico. Tu so štirje ali peterica zelo kakovostnih igralcev iz vsake države. OI je turnir zase, z najboljšimi igralci. Na EP si vsak želi priti na vrh, osvojiti naslov. Tudi Dimitrij Ovčarov je najprej postal evropski prvak in nato osvojil odličja na OI. Sam bom šel postopoma, korak za korakom."

Jorgić je na sredozemskih igrah v Španiji leta 2018 osvojil zlati medalji tako med posamezniki kot ekipno. Junija letos je v alžirskem Oranu nastopil le med ekipami in opravil levji delež, da je ekipa ubranila naslov.

"Tam sem nastopil le zato, da sem pomagal reprezentanci, da osvoji zlato medaljo. To je bil moj edini namen. Pripravil sem se, da dam vse od sebe. Na koncu sem res dobil vse svoje dvoboje." Z njegovo podporo so reprezentanti ohranili statuse in s tem financiranje, zdravstveno zavarovanje in drugo sistemsko pomoč, ki jo imajo vrhunski športniki.