Preveč strahu pred Rusijo?

Upokojeni general bi v Ukrajino poslal ameriška letala

R.T.
14. 6. 2022, 09.51
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 10.09
Deli članek:

Ben Hodges je prepričan, da lahko Ukrajina do konca leta ustavi rusko invazijo.

Profimedia
Pogled na Lisičansk, kjer prav tako potekajo srditi boji.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovil svoje prepričanje, da ukrajinska vojska lahko osvoji nazaj izgubljeno ozemlje, a da za to potrebuje moderno topništvo, saj da ji to edino lahko zagotovi prednost na bojišču.

V Ukrajini najbolj srditi boji potekajo v mestu Severodoneck na regiji Doneck. Zasedba tega vzhodnega dela Ukrajine je očitno trenutno cilj ruske vojske.

Medtem ko številni politični in vojaški analitiki ugibajo, kakšne bi lahko bile naslednje poteze ruskega predsednika Vladimirja Putina, upokojeni ameriški general Ben Hodges meni, da se na Zahodu preveč bojijo Rusije. Hodges, ki ima izkušnje iz ameriške invazije na Irak in bojev v Afganistanu, bi še povečal vojaško pomoč Ukrajini in direktno angažiral ameriško vojsko. Po njegovem mnenju bi morala ameriška letala spremljati in varovati ukrajinske ladje, ki bi po Črnem morju prevažale žito.

Ameriški penzionirani jastreb je prepričan, da lahko Ukrajina z dodatno vojaško pomočjo evropskih držav in ZDA do konca leta ustavi rusko ofenzivo in Ruse prežene na položaje, kjer so bili pred začetkom invazije 24. februarja. Hodges bi v Ukrajino poslal tudi rakete dolgega dosega, v njegovi glavi pa ni bojazni, da bi lahko Rusija takšno vmešavanja dojela kot direkten napad zahodnih sil in posegla po jedrskem orožju. Zaenkrat v Beli hiši ne upoštevajo nasvetov, ki so podobni Hodgesovem razmišljanju.

Profimedia
Upokojeni ameriški general Ben Hodges.