Misterij na nebu

Evropo brez dovoljenja prečkalo skrivnostno letalo, njegova posadka se je ugreznila v tla

S.R./STA
9. 6. 2022, 19.29
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 19.38
Deli članek:

Preletelo je sedem evropskih držav, nato je neznana posadka izginila v Bolgariji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dvosedežno in dvomotorno letalo beechcraft z dvema osebama na krovu je po navedbah bolgarskega ministrstva za obrambo vzletelo v Litvi. Brez odobrenega načrta leta je z izklopljenimi transponderji preletelo Poljsko, Slovaško in Madžarsko, nato je za kratek čas prečkalo srbski in romunski zračni prostor ter končno v sredo ob 19.09 po lokalnem času vstopilo v bolgarski zračni prostor.

Čez Evropo sicer ni letelo neopaženo. Dve madžarski bojni letali gripen, dve ameriški letali F-16 in dve romunski letali F-16 so ga drugo za drugim prestregli in ga spremljali, dokler ni vstopilo v bolgarski zračni prostor, a bolgarske letalske sile za njim niso takoj poslale lovcev, saj letalo po navedbah obrambnega ministra Dragomirja Zakova "v nobenem trenutku ni veljalo za grožnjo."

Letalo je zaradi oskrbe z gorivom pristalo v mestu Vidin ob Donavi na severozahodu Bolgarije, posadka pa ga je končno zapustila na starem letališču v bližini Targovišta na severovzhodu države. Bolgarski notranji minister Bojko Raškov je novinarjem dejal, da je bil motor še vedno topel, ko so ga našli, posadka pa je izginila in ostaja pogrešana.