Dvoumna orientacija Srbske zunanje politike?

Vučićeva vojaška predstava in Srbska usmeritev na zahod

A.R.
30. 4. 2022, 20.11
Posodobljeno: 30. 4. 2022, 20.48
Deli članek:

V Srbiji je danes potekala velika izložba novih vojaških nakupov pretežno Kitaske in Ruske izdelave. Ob tem pa se zahodnim opazovalcem Srbska pristranost pri nabavi vojaške opreme zdi nekoliko v nasprotju z načrti približevanja NATO in EU.

Reuters
Kitajski raketni sistem na Srbski demonstraciji orožja

NA vojaškem letališču v bližini Beograda v Srbiji se je danes odvijal miting srbske vojske z naslovom »Ščit 2022«, na katerem so bile v središču pozornosti kitajske rakete srednjega dometa FK-3, razkazovali pa so tudi več bojno opremljenih letal ruske izdelave. Na srečanju je sodelovalo več tisoč pripadnikov državnih vojaških in obrambnih sil, pojavila pa sta se tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in član predsedstva BiH Milorad Dodik.

Vučić je napovedal vlaganje v vojaški letalski sistem in se bahal z napredkom Srbske vojske, poročajo na srbskem indeksu. Medtem pa Srbsko razkazovanje kitajskega orožja dviga obrvi v mednarodni javnosti, ki zaskrbljeno opazuje Vučićevo lovljenje ravnotežja med Rusijo in približevanjem članstvu v NATO in EU.

V britanskem Guardianu tako poročajo o Srbski selektivnosti pri nabavi bojne opreme, saj naj bi bili naklonjeni pretežno Ruskim in Kitajskim proizvajalcem. Vučićev nagovor o vlaganju v sistem obrambe naj bi, na drugi strani, v spomin priklical travmo NATOvega bombardiranja Srbije leta 1999 z namenom zaustaviti Srbsko agresijo na Kosovu. Kot o današnjem mitingu poročajo v Guardianu, je videti Srbska krepitev vojske predvsem zaradi povezav z Rusijo in Kitajsko nekoliko v nasprotju s prizadevanji po vključitvi Srbije v Evropsko unijo in pridružitev zvezi NATO. Odmeva pa tudi dvoumen odziv na vojno v Ukrajini, ko se je Srbija v okviru resolucije Združenih narodov sicer obsodila Rusko ravnanje na obrobju Evrope, a se ni želela pridružiti mednarodnim sankcijam proti Moskvi.