Prehrana in njen vpliv na zdravje

Zdravje črevesja

Mojca Kopriva
30. 4. 2022, 20.00
Posodobljeno: 30. 4. 2022, 20.42
Deli članek:

Odgovori na pogosta vprašanja o vlakninah

Dreamstime
Če imate težave z zadrževanjem blata ali če ste hudo zaprti, prevelika količina vlaknin lahko stanje še poslabša

Vedeti, da obstaja več virov vlaknin, je pomembno iz številnih razlogov. Prvi je zagotovo pomen raznovrstne prehrane, kar vključuje tudi način pridobivanja vlaknin. Drugi razlog pa je lahko olajšanje za tiste, ki se ravnajo po nekem prehranskem urniku ali dieti, namreč tudi diete morajo vključevati vlaknine, in dobra informacija je, da jih lahko zagotovimo tudi ob nizkem vnosu ogljikovih hidratov. Obstaja namreč zelenjava, ki ima malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, na primer artičoke, ohrovt in blitva, avokado, oreščki in semena pa so čudovit vir vlaknin in zdravih maščob.

Pomen uživanja različnih vrst vlaknin

Mikrobiotska raznovrstnost je sinonim za zdrav črevesni mikrobiom, kar dosežemo predvsem z uživanjem vlaknin različnih virov. Raznovrstnost vlaknin je pravzaprav eden najpomembnejših dejavnikov pri določanju, kaj bo nastalo v našem črevesju. Za razumevanje mikrobioma si lahko pomagamo s tole prispodobo: predstavljajte si mesto, ki deluje prav zato, ker ljudje opravljajo različna dela. Imamo učitelje, zdravnike, smetarje in natakarje, zato da lahko družba deluje tako, kot smo si jo zamislili. Vsaka vloga mora biti izpolnjena s pravimi lastnostmi in v pravih količinah, da nimamo na primer razreda, v katerem je preveč učencev za enega učitelja, ki tako sam ne zmore opravljati svojega dela.

Bakterije in vlaknine

Ali obstajajo obdobja, v katerih je bolje, če jemo manj vlaknin? Vlaknine so dobre za mikrobiom, kar je dobra novica, če so dobre in slabe bakterije v črevesju v ravnovesju. Kadar pa je slabih bakterij več kot dobrih, je dobro zmanjšati vnos vlaknin, saj bomo tako »izstradali« slabe bakterije in znova vzpostavili ravnovesje. Ključna beseda je »začasno«; ko se stanje uravnovesi, se je priporočljivo vrniti k večjim količinam zaužitih vlaknin.

Vlaknine v prehranskih dodatkih

Ali lahko nadomestim vlaknine z jemanjem prehranskih dodatkov? Prehranski dodatki vam ne bodo škodovali, vendar je njihov blagodejni učinek omejen, saj običajno vsebujejo zgolj en vir vlaknin. Čeprav imajo ti dodatki pogosto enako količino vlaknin kot sveža hrana, je bolje, da vlaknine uživamo z zdravo hrano, saj vključuje različne vrste vlaknin in druge sestavine, ki so dobre za naše zdravje. Kako vemo, da ne zaužijemo dovolj vlaknin? Najlažje preverimo tako, da opazujemo, kako pogosto gremo na veliko potrebo. Morali bi iti vsaj enkrat na dan, torej če greste manjkrat, potrebujete več vlaknin oziroma nekaj ni v redu. Drugi način ugotavljanja je sam videz iztrebka: ob dovolj velikem zaužitju vlaknin bo videti kot rjava banana, ki se tudi zlahka izloči.