Vojaške vaje

FOTO: V finsko pristanišče prispele Natove bojne ladje

S.R.
26. 4. 2022, 08.25
Posodobljeno: 26. 4. 2022, 08.27
Deli članek:

V pristanišču v Turkuju na jugozahodu Finske so se v ponedeljek zasidrale tri bojne ladje severnoatlantskega zavezništva.

Reuters
Natove bojne ladje v Turkuju.

Skupne vojaške vaje Natovih sil ter švedske in finske vojske sicer niso novost, a je zadnje dogajanje vseeno pomenljivo, saj sta Švedska in Finska po ruski invaziji na Ukrajino vse bliže pridružitvi zvezi Nato. Obe državi bosta po včerajšnjem poročanju lokalnih medijev že sredi maja izrazili skupno namero, da se pridružita zavezništvu, pri čemer v obeh vladah teh navedb še niso komentirali.

Kot je 13. aprila pojasnila finska premierka Sanna Marin, je treba možnost pridružitve Nato temeljito analizirati, a se je z rusko invazijo na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja, vse spremenilo. Finska si sicer z Rusijo deli približno 1300 kilometrov dolgo kopensko mejo.

Reuters
Natove bojne ladje v Turkuju.

Včeraj so na Finsko prispele tri Natove bojne ladje. Latvijski minopolagalec LVNS Virsaitis ter minoiskalca iz Estonije in Nizozemske ENS Sakala in HNLMS Schiedam so trenutno zasidrani v pristanišču v Turkuju, kjer bodo finske ladje pripravili na dvodnevne Natove vaje, ki naj bi se začele 28. aprila.