Most med Krimom in Donbasom

Zakaj želijo Rusi za vsako ceno zavzeti (uničiti) Mariupolj

G.G.
23. 3. 2022, 08.53
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 09.40
Deli članek:

Najbolj grozljive razmere v Ukrajini so trenutno v Mariupolju, v katerem je ujetih še okoli 100.000 ljudi.

Profimedia
Prizor iz Mariupolja, kjer je od obstreljevanja poškodovanih okoli 80 odstotkov zgradb.

V mestu ob Azovskem morju na jugovzhodu Ukrajine je v mirnih časih bivalo okoli 400 tisoč prebivalcev. Približno polovica jih je že odšla, nekateri so mrtvi, ostajajo ruševine. Za Ruse je mesto strateškega vojaškega pomena, saj bi z njegovo osvojitvijo po kopnem povezali regijo Donbas s polotokom Krim, ki sta že pod rusko oblastjo.

Kiril Stepanov, svetovalec ruskih oblasti na območju Krima in Donbasa, je za rusko agencijo Ria Novosti danes dejal, da bo zavzetje avtoceste od Krima do Mariupolja omogočilo neovirano pot do Donbasa in Luganska, s čimer bi se pristaniška mesta ob oblali Črnega morja povezala z industrijskimi v notranjosti ozemlja pod nadzorom Rusije.

Po navedbah ZDA Rusija Mariupolj napada z artilerijo, raketami dolgega dosega in z ladij v bližnjem Azovskem morju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da v razdejanem mestu ostaja ujetih okoli 100.000 ljudi. Humanitarne razmere v mestu se poleg tega slabšajo, poskuse reševanja civilistov prek koridorjev pa po njegovih besedah ovira ruska stran. Zato je Rusijo ponovno pozval, naj omogoči varne humanitarne koridorje, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Britansko obrambno ministrstvo ocenjuje, da je cilj ruske vojske obkoliti ukrajinske enote na vzhodu države in jih tako odrezati od preostalega dela vojske. Na območju Kijeva se »fronta« ni premaknila že nekaj dni. Zahodne sile menijo, da se ruska vojska pred novo ofenzivo reorganizira.

Prvo večje mesto, ki ga lahko Rusi zavzamejo

Raziskovalka s področja vojaške sociologije Florence Gaub je v torek v eminentni pogovorni oddaji Markus Lantz (ime po voditelju oddaje) na nemški javni televiziji ZDF podrobno analizirala postopanje ruske vojske in osvetlila nekaj aspektov njihove strategije. Ob že omenjenem mostu med Krimom in ruskima separatističnima regijama je pomembnost zavzetja Mariupolja izpostavila še z drugega vidika. Rusom ni uspelo zavzetje Kijeva ali kateregakoli drugega večjega mesta. Še najbližje so v Mariupolju, ki bi tako lahko predstavljal prvi ruski uspeh, s katerim bi se lahko pohvalili, dvignili moralo vojske, predsednik Vladimir Putin pa bi lahko razglasil, da je bil eden od ciljev dosežen.