globoka recesija

Bo Rusija postala plačilno nesposobna? Pri IMF tega ne izključujejo ...

S.R./STA
13. 3. 2022, 21.36
Posodobljeno: 13. 3. 2022, 21.40
Deli članek:

Ruski finančni minister Anton Siluanov je danes dejal, da je od 640 milijard dolarjev rezerv blokiranih 300 milijard.

Profimedia
Ruska centralna banka

Pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) verjamejo, da se lahko zgodi, da Rusija zaradi sankcij ne bo več sposobna odplačevati svojih dolgov tujini, saj so njene rezerve tujih valut blokirane. Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je namreč za ameriško televizijo CBS povedala, da Rusiji zaradi sankcij, uvedenih po njenem napadu na Ukrajino, grozi globoka recesija. Devalvacija rublja je že bistveno zmanjšala kupno moč Rusov, Rusija pa zaradi blokade sredstev njene centralne banke v tujini ne more stabilizirati rublja. "Rusija ima denar za servisiranje dolga, vendar ne more do njega," je dejala Georgieva.

Siluanov je za rusko televizijo Rossiyja-1 dejal, da jim je zahod blokiral 300 od 640 milijard dolarjev rezerv v tujini. Priznal je, da imajo zaradi tega težave z odplačevanjem nekaterih dolgov. Nekaj zlatih in valutnih rezerv Rusije je na Kitajskem in tu še gre, čeprav zahod zelo pritiska na Kitajsko, da omeji odnose z Moskvo, je priznal Siluanov.

Zatrdil je, da bodo odnosi s Kitajsko ostali dobri in trdni, dolgove sovražnim državam, kot so ZDA in EU, pa bodo odplačevali le v rubljih. Minister je dejal, da bo država podprla banke, ki so pod sankcijami, denarja za proizvodnjo osnovnih potrebščin pa naj bi bilo prav tako dovolj. Sicer pa dokler ima kupce za nafto in plin, bo Rusija imela denar tudi za nadaljevanje vojne.