Mednarodno nepriznana republika

Priznanje neodvisnosti zahteva tudi Pridnestrska republika

L.J.
6. 3. 2022, 18.00
Posodobljeno: 6. 3. 2022, 18.23
Deli članek:

Pridnestrska republika, znana tudi kot Transnistrija, je pozvala mednarodno skupnost, naj prizna njeno neodvisnost.

Profimedia
Pridnestrska republika je pro-ruska, de facto delujoča, a mednarodno nepriznana republika znotraj Moldavije.

Pridnestrska republika je mednarodno nepriznana, a de facto obstoječa republika, ki leži na vzhodnem delu Moldavije. Pridnestrska republika predstavlja ozek pas med Moldavijo in Ukrajino, v neposredni bližini ukrajinske Odese, kjer naj bi Rusi po besedah Zelenskega načrtovali naslednji napad.

Danes je vlada Pridnestrske republike v luči odločitve Moldavije, da vloži uradno prošnjo za članstvo v EU, mednarodno skupnost pozvala, naj prepozna njeno neodvisnost. Z "mednarodno skupnostjo" je sicer pro-ruska Pridnestrska republika ciljala na prepoznanje Rusije. Slednja separatistične regije uradno ne prepoznava, kljub temu da jo zalaga z brezplačnim plinom in da ima tam nameščene svoje vojaške enote.

Državo že 30 let od njenega nastanka, ko so leta 1992 v vojni z Moldavijo pro-ruski sepratisti prevzeli nadzor nad ozemljem, podpira Rusija in jo zalaga tako z brezplačnim plinom. Rusija prav tako na njenem ozemlju vzdržuje več tisoč glav težko vojaško enoto.

Rakete, ki so danes uničile ukrajinsko letališče v bližini Vinicije na zahodu države, naj bi priletele prav iz smeri Pridnestrske republike.

Twitter
Rdečkast pas na zemljevidu prikazuje ozemlje, ki ga nadzoruje Pridnestrska republika.