Slovenija da, Madžarska ne

Madžarska ne bo dovolila transporta orožja do Ukrajine prek svojega ozemlja

G.G.
28. 2. 2022, 17.10
Posodobljeno: 28. 2. 2022, 18.25
Deli članek:

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da Madžarska ne bo sodelovala pri dostavi orožja Ukrajini.

Profimedia
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je razložil, zakaj Madžari ne bodo dobavljali orožja Ukrajini.

Evropska unija je v nedeljo sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji financirala nakup in dostavo orožja. Zunanji ministri unije so se dogovorili, da za ta zgodovinski ukrep namenijo 450 milijonov evrov. Madžari so se strinjali s tem ukrepom, čeprav njihov premier Viktor Orban ni naklonjen vojaški pomoči. Danes je njihov zunanji minister Peter Szijjarto pojasnil, da Madžarska sama ne bo sodelovalo pri dobavljanju orožja Ukrajini, ne bo pa niti dovolila transport orožja drugih držav prek ozemlja Madžarske. Szijjarto je razložil, zakaj so sprejeli takšno odločitev. Pošiljke orožja Ukrajini bi lahko v Rusiji razumeli kot sovražno dejanje, "zagotoviti pa moramo varnost Madžarske, ne smemo dopustiti, da bi se vpletli v vojno". Naša vzhodna soseda se zavzema za diplomatsko pot reševanja konflikta med Rusijo in Ukrajino.

Slovenski obrambni minister Matej Tonin pa je danes naznanil, da bo Slovenija Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad.  O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala.

Do nedavnega je bil Orban v izjemno dobrih odnosih s Putinom. Nazadnje je bil izkušeni madžarski politik v Kremlju v začetku februarja. Takrat je dejal, da ni "opazil nikakršne namere", da bi Rusija intenzivirala konflikt z Ukrajino, omenil pa je še, da "glede na to, da se celotna Evropa trenutno sooča z energetsko, natančneje plinsko krizo, je sklenitev dolgoročnih pogodb zelo pomembna."