Presenečenje

Na Portugalskem bodo z absolutno večino vladali socialisti

S.R.
31. 1. 2022, 06.06
Posodobljeno: 31. 1. 2022, 06.30
Deli članek:

Na volišča so se Portugalci po predsedniških in lokalnih volitvah včeraj odpravili že tretjič od začetka pandemije, tudi tokrat so veljali ukrepi za zajezitev okužb.

Profimedia
Antonio Costa

Na portugalskih predčasnih parlamentarnih volitvah, ki jih je vlada razpisala, ko parlament oktobra lani ni podprl predloga proračuna za letos, je absolutno večino prejelasocialistična stranka premierja Antonia Coste. Končni rezultati so nekoliko presenetljivo, saj so včerajšnji rezultati predčasnih volitve kazali, da je vladajoča stranka prejela med 37 in 42,5 odstotka glasov. Za zagotovitev absolutne večine v parlamentu so potrebovali vsaj 41 odstotkov glasov oziroma najmanj 116 sedežev v 230-članskem parlamentu. V skladu z rezultati predčasnih volitev se jim je obetalo od 100 do 118 sedežev .

Glede na današnje rezultate jim je nato vendarle uspelo osvojiti 117 sedežev, devet več kot na zadnjih volitvah. 60-letnemu Costi se tako za oblikovanje vlade ne bo treba več zanašati na manjše levosredinske stranke. Z 71 sedeži jim je sledila glavna opozicijska desnosredinska socialdemokratska stranka (PSD)Ruija Ria, nekdanjega župana Porta. Na tretje mesto se je z 12 sedeži uvrstila skrajno desna populistična stranka Chega (Dovolj), ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019 prvič vstopila v parlament z enim poslancem.

"Absolutna večina ne pomeni absolutne moči. Ne pomeni, da vladaš sam. Gre za večjo odgovornost," je Costa poudaril v svojem zmagoslavnem nagovoru. Portugalcem se tako v naslednjih letih obeta stabilna vlada, je pa Costa še dodal, da bo v nadaljevanju, če mu bo portugalski predsednik podelil mandad, začel dialog z vsemi strankami razen s skrajno desničarsko Chego.

Na volilni dan je bilo sicer zaradi pandemije v samoizolaciji več kot milijon od 10 milijonov Portugalcev, a jim je vlada Coste vseeno omogočila osebno glasovanje. Osebje in uradniki na voliščih so za ta namen nosili zaščitne obleke.