obtožba izdajstva

Ameriški politik pozval k javni usmrtitvi generala na televiziji

B.K.
28. 12. 2021, 08.37
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 08.44
Deli članek:

Zmotil ga je rutinski telefonski pogovor s Kitajsko.

Profimedia
Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA general Mark Milley.

Kandidat ameriških Republikancev za poslanca v Predstavniškem domu Noah Malgeri je v video pogovoru za organizacijo Veterani v politiki dejal, da bi načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA Mark Milley moral biti postavljen pred vojaško sodišče in biti v primeru spoznanja krivde usmrčen v živo na televiziji.

Kandidat za poslanca iz Nevade, sicer tudi sam vojni veteran in diplomiran pravnik, je v pogovoru Milleyu očital veleizdajstvo. “Ne potrebujemo komisije kongresa, da bi preiskali zločine Marka Milleya. Dokazi so tukaj. Je vojak na dolžnosti. Pošljimo ga na vojaško sodišče in pozabimo nanj,” je dejal Malgeri. “Moramo se vrniti k našim patriotskim, svobodoljubnim koreninam. Kaj so z izdajalci storili včasih, če jih je sodišče spoznalo za krive? Usmrtili so jih. Ta zakon v Združenih državah Amerike še vedno velja. Mislim, da če bi bil [Milley] spoznan za krivega, bi ga morali obestiti na [televiziji] CNN.”

Malgeri Milleyju zameri njegov klic, ki ga je konec leta 2020 opravil s predstavnikom kitajske Ljudske osvobodilne vojske, v katerem mu je zagotovil, da administracija tedanjega predsednika Donalda Trumpa v odhodu, ne bo napadla Kitajske. S tem je skušal pomiriti strahove kitajskih kolegov, ki so se bali, da bo kaos na politični sceni v ZDA privedel do vojaškega napada na njihovo suverenost. O klicu je prvi poročal ameriški časnik Washington Post.

Malgeri je manj znan in vpliven ameriški politik, a njegove argumente ponavljajo tudi predstavniki zakonodajne oblasti. Tako je denimo Malgerijev strankarski kolega senator Marco Rubio že pred časom Milleyjev telefonski klic označil za “izdajstvo” in ga pozval k odstopu.