Zavržena cepiva

V Nigeriji zaradi pretečenih rokov milijon doz cepiva na smetišče

L.J.
23. 12. 2021, 11.59
Posodobljeno: 23. 12. 2021, 12.33
Deli članek:

Zamude pri dostavi in zadržanost lokalnega prebivalstva do cepiv sta onemogočili nigerijski vladi, da bi uporabila vse doze cepiva AstraZeneca

Reuters
Na smetišču v nigerijskem kraju Abuja so zavrgli več kot milijon doz cepiva AstraZeneca s pretečenim rokom uporabe

V Nigeriji je bila vlada zaradi pretečenih rokov cepiva AstraZeneca prisiljena zavreči več kot milijon doz cepiva. Gre za skoraj polovico doz cepiva, ki jih je nigerijska vlada prejela oktobra v sklopu distribucije cepiv državam v razvoju.

Rok uporabe je cepivom pretekel novembra, do takrat pa je nigerijskim oblastem uspelo uporabiti dober milijon in pol doz cepiva. Nigerijska vlada cepiva ni uspela uporabiti pred iztekom roka uporabe zaradi zamud pri dostavah cepiva, slabo razvite zdravstvene infrastrukture, in zadržanosti lokalnega prebivalstva do cepljenja. Nigerijska vlada je v izjavi pojasnila, da so zaradi zamud pri dostavah prejeli cepiva z zelo kratkim rokom uporabe. Nekatera cepiva so prispela zgolj 2 tedna preden jim je potekel rok uporabe. 

Cepiva in globalna neenakost

Države podsaharske Afrike se spopadajo z izredno nizko precepljenostjo prebivalstva. V Nigeriji sta polno cepljena zgolj 2 odstotka prebivalstva. Najvišjo stopnjo precepljenosti v podsaharski Afriki dosega Republika Južna Afrika pri 26 odstotkih. 

Del težave pri nizki precepljenosti je distribucija cepiv. Največ cepiv namreč roma v države globalnega severa. Države članice skupine G20 so po podatkih organizacije UNICEF do sedaj prejele kar 15-krat več doz cepiva na prebivalca kot države podsaharske Afrike.  

Da bi naslovili ta razkorak, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji razvili shemo COVAX, v okviru katere bi del cepiva, ki so ga odkupile bogatejše države, romal v države v razvoju. Shema pa se je že večkrat izkazala za pomanjkljivo. Cilj sheme je bilo prerazporediti 2 milijardi doz pred koncem leta 2021. Po trenutnih ocenah bo do konca leta državam v razvoju razdeljenih zgolj 1.4 milijarde doz cepiva. 

Toda tudi neenakost v razdeljevanju cepiv ni edina težava. Države podsaharske Afrike se spopadajo s slabo zdravstveno infrastrukturo in zadržanostjo lokalnega prebivalstva do cepiv. Za slednjo strokovnjaki krivijo tudi dolge zamude pri dostavi obljubljenih doz cepiva. Nizka precepljenost v podsaharski Afriki je po mnenju strokovnjakov nevarna tudi z vidika ranljivosti za razvoj novih sevov koronavirusa.