Farmacevti si manejo roke

Vlade po vsem svetu hitijo z nakupi poskusnega protivirusnega zdravila

M.M.
23. 12. 2021, 11.11
Posodobljeno: 23. 12. 2021, 11.45
Deli članek:

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden sporočila, da bi države članice EU lahko uporabile Pfizerjevo protivirusno zdravilo takoj po diagnozi okužbe.

Profimedia
Merckova protivirusna tableta molnupiravir.

Podjetje Merck & Co je podpisalo več pogodb za prodajo približno 9 milijonov primerkov svoje eksperimentalne tablete molnupiravir. Kupci so vlade po vsem svetu, saj države poskušajo na vsak način ukrotiti pandemijo.

Zdravilo, ki so ga sprva odobrili v Veliki Britaniji in na Danskem, ni edino v igri. Novembra je ameriška družba Pfizer pozvala k predčasni prekinitvi preskušanja svojega protivirusnega zdravila Paxlovid, ki pa je po končni analizi pokazalo skoraj 90-odstotno učinkovitost pri preprečevanju hospitalizacij in smrti pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

Medtem ko v ZDA poteka pregled obeh zdravil, je skupina strokovnih svetovalcev ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) 1. decembra izglasovala odobritev Merckove protivirusne tablete molnupiravir.

V Evropski uniji zdravljenje z Merckovim zdravilom še vedno pregleduje Evropska agencija za zdravila (EMA). Vendar pa so zaradi naraščajočih primerov COVID-19, novembra izdali navodila za odrasle o uporabi tablet , preden je v javnost prišlo kakršno koli širše priporočilo.