Ne le v Sloveniji

Sodišče zadalo udarec predsedniku Bidnu in njegovemu načrtu o obveznem cepljenju

G.G.
7. 11. 2021, 08.51
Posodobljeno: 7. 11. 2021, 09.02
Deli članek:

Ameriška vlada je pred dnevi sporočila, da se bodo morali do 4. januarja proti covidu-19 cepiti vsi zaposleni v podjetjih z več kot 100 zaposlenimi. Prizivno sodišče je zakon začasno ustavilo.

Profimedia
Nasprotniki uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 v New Yorku.

Po tem zakonu bi se morali uslužbenci v podjetjih z več kot 100 zaposlenimi (dve tretjini podjetij v ZDA) obvezno cepiti proti covidu-19. Tisti, ki se ne bodo cepili, se bodo morali redno tedensko testirati in nositi zaščitne maske. Podjetja, ki pravil ne bi spoštovala, bi lahko doletela kazen do 14.000 dolarjev za vsako kršitev, torej za vsakega zaposlenega, ki se ne bo cepil.

Toda zvezno prizivno sodišče je ustavilo načrt ameriškega predsednika Joeja Bidna. Po preučitvi zakona so ocenili, da je ustavno sporen, zato ima Bidnova administracija do ponedeljka čas, da se odzove na pomisleke. Proti zakonu je s pravnimi sredstvi nastopili tudi pet zveznih držav, Teksas, Lousiana, Mississippi, Južna Karolina in Utah, pa tudi številna podjetja in verska združenja. Predsedniku Bidnu očitajo, da je presegel svoja pooblastila.

V ZDA sicer posamezna podjetja od zaposlenih že zahtevajo obvezno cepljenje proti covidu-19.