Nobelova nagrada za medicino

Ugotovila sta, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze

S.R./STA
4. 10. 2021, 12.51
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 13.09
Deli članek:

Nobelove nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela, danes pa so v Stockholmu razkrili prva letošnja nagrajenca.

Twitter
David Julius in Ardem Patapoutian

Teden podeljevanja Nobelovih nagrad, ki jih podeljujejo že 120 let, se je začel s področjem medicine. V Stockholmu so letošnjo za fiziologijo ali medicino podelili ameriškemu fiziologu Davidu Juliusu in v Libanonu rojenemu armensko-ameriškemu molekularnemu biologu Ardemu Patapoutianu.

Letošnja dobitnika Nobelove nagrade sta omogočila razumeti, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu. Po navedbah žirije gre za "prelomno odkritje".Dodali so, da sta raziskovalca s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev.

Skoraj milijon evrov

Jutri bodo objavili letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, nato bodo sledila področja kemije, književnosti in miru. V ponedeljek sledi še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo.

65-letni Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu je uporabil kapsaicin, aktivno sestavino čilijev, ki povzroča pekoč občutek, za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto. Patapoutian je s pomočjo celic, občutljivih na pritisk, odkril nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Patapoutiab se je rodil v Bejrutu leta 1967 in kot najstnik prišel v Los Angeles. Trenutno raziskuje v raziskovalnem medicinskem inštitutu Scripps Research v kalifornijski La Jolli.

Najpomembnejšo nagrado s področja medicine spremlja denarna nagrada v vrednosti deset milijonov švedskih kron (okoli 980.000 evrov), ki si jo bosta tokrat razdelila dva nagrajenca.

Patapoutian je, ko je prejel srečno novico, novinarsko konferenco v Stockholmu spremljal v postelji skupaj s sinom Luco.