Kje je vrh?

Kam bodo šle cene elektrike in zemeljskega plina? Rekordno visoko!

lt
4. 10. 2021, 13.15
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 15.25
Deli članek:

Val visokih cen se bo s svetovnih trgov hitro razširil tudi na gospodinjstva. GZS na pomoč kliče državo, saj da gospodarsko okolje postaja vse bolj nezanesljivo.

Profimedia
Gospodinjstva bodo dvige cen občutila v začetku naslednjega leta.
Cene zemeljskega plina v Evropi so v današnjem trgovanju dosegle nove rekordne ravni. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za 1000 kubičnih metrov plina danes plačati 1200,36 dolarja.

Kitajske oblasti so domačim energetskim podjetjem ukazale, naj za vsako ceno zagotovijo dobave za prihajajočo zimo, poroča portal Bloomberg, ki se sklicuje na neuradne informacije. Hkrati naj bi energetskim družbam dale vedeti, da izpadov in redukcij ne bodo tolerirale. Na Kitajskem se v zadnjem času spopadajo s pomanjkanjem elektrike, posledica je zapiranje tovarn, redukcije občuti tudi prebivalstvo.

»Veliko ljudi me sprašuje, kam bodo šle cene, a nimam pojma. Sprašujejo me, kje je vrh, a dokler se trendi ne bodo obrnili, ne bo nič drugače pri cenah energentov,« je na 23. energetski konferenci, ki je v Portorožu potekala 20. in 21. septembra, dejal Boštjan Bandelj, direktor podjetja za trgovanje z emisijskimi kuponi Belektron. Dodal je, da so nihanja cen na trgu izjemno intenzivna, tako usklajene in močne rasti cen vseh energentov pa v zadnjih dvajsetih letih ne pomni.

Rast cen je prizadela energetsko intenzivna podjetja, ki za leto ali dve vnaprej zakupijo določeno količino energije po dogovorjeni ceni, a kot pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), se letos zaradi hitre rasti cen v teh razmerah za to ne odločajo. Upajo sicer na padec cen, a tega za zdaj ni na obzorju.

Profimedia
Cena gigavatne ure z dobavo v prihodnjem letu je na nemškem trgu presegla 100 evrov. V zadnjih treh mesecih se je praktično podvojila.

Podražitve bi lahko vplivale na preskrbo s hrano

Motnje v svetovnih dobavnih verigah, na primer v prehrambni, bi lahko povzročile višje stroške, breme bi se lahko preneslo na potrošnike. »Visoke cene energentov lahko ustavijo proizvodnjo v nekaterih energetsko najbolj intenzivnih dejavnostih, o čemer že beremo v tujini in na kar nas opozarjajo tudi že nekateri člani v Sloveniji,« opozarjajo na GZS.

GZS zato na pomoč kliče državo, saj slovensko gospodarsko okolje postaja nezanesljivo in ni v oporo konkurenčnosti v razburkanem mednarodnem okolju. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) so se cene zemeljskega plina v drugem četrtletju 2021 za gospodinjske odjemalce povišale za tri odstotke v primerjavi s prvim četrtletjem, cene električne energije pa za sedem odstotkov. Po njihovih podatkih je bila sicer cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce v Sloveniji v drugem polletju 2020 za kar 13 odstotkov višja od povprečja v celotni EU.