mutacije virusa

Šef BioNTecha: Prihodnje leto bodo morda potrebna nova cepiva

B.K.
4. 10. 2021, 09.17
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 09.17
Deli članek:

“Virus ostaja tukaj in še se bo spreminjal,” je prepričan prvi mož nemškega biotehnološkega podjetja.

Profimedia
Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Izvršni direktor nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, ki je skupaj s Pfizerjem razvilo mRNK cepivo Comirnaty, je v pogovoru za finančni časnik Financial Times dejal, da obstaja verjetnost, da bo do srede prihodnjega leta potrebno razviti novo cepivo proti prihajajočim mutacijam virusa sars-cov-2. “To leto ni po tem nobene potrebe, a do sredine prihodnjega leta, bi stanje že lahko bilo drugačno,” je dejal Ugur Sahin.

Sahin je ob tem razložil, da bo virus v prihodnje mutiral, sčasoma pa bodo te mutacije postale odporne na obrambne mehanizme imunskega sistema cepljenih in prebolelih ljudi. Različice, ki trenutno krožijo po svetu, tudi različica delta, so po besedah Sahina še vedno dovolj podobne izvornemu virusu, da cepiva nanje delujejo. Poživitveni odmerki zdaj učinkovito varujejo pred obstoječimi različicami virusa, a ta se bo v prihodnjih letih spremenil do te mere, da bo cepiva potrebno posodobiti, je dejal prvi mož BioNTecha.

Prav tako ni za računati, da bo virus kmalu oslabel, oziroma da bo prihodnja različica manj nevarna za ljudi, čeprav je to naravna pot razvoja virusa. “Virus bo ostal in se bo dodatno spremenil. Nimamo razloga, da bi domnevali, da bo virus prihodnje generacije za imunski sistem že lažje obvladljiv kot je virus obstoječe generacije. To je stalen razvoj, ki se je pravkar začel,” je dodal Sahin.