talci nacionalnih interesov

Francozi in Britanci znova v laseh glede ribarjenja

B.K.
29. 9. 2021, 10.47
Posodobljeno: 29. 9. 2021, 10.51
Deli članek:

Francozi besnijo zaradi britanske zavrnitve licenc za njihove ribiške čolne.

Profimedia
Ribiška ladja v Rokavskem prelivu.

Združeno kraljestvo je francoske ribiče vzelo za talce. Tako so se razjarjene francoske oblasti odzvale na odločitev britanskih kolegov, da od 47 prijav, licence za ribarjenje na britanski strani Rokavskega preliva podelijo le 12 francoskim ribiškim čolnom. “Preučili smo vloge za ribiška plovila, krajša od 12 metrov, in na podlagi razpoložljivih dokazov lahko izdamo dovoljenja za 12 od 47 vlog,” je ob tem dejal predstavnik britanskega vladnega ddelka za okolje, hrano in podeželje.

Francoska ministrica za morje Annick Girardin je britansko obravnavo vlog francoskih ribičev označila za “novo zavrnitev” britanskih oblasti, da bi “uporabili pogoje sporazuma o brexitu”. “Imam samo eno geslo: pridobiti dokončna dovoljenja za naše ribiče, kot to predvideva sporazum. Francoski ribiči ne smejo postati talci Britancev za njihove politične cilje,” je dejala Girardinova.

Francoski minister za Evropo Clement Beaune pa je ob tem jasno opozoril britansko stran, da so Francozi, z ostalimi državami članicami Evropske unije, pripravljeni na diplomatski spopad: “Ne bomo oklevali glede sprejetja povračilnih ukrepov, to bomo storili skupaj.”

Spor med Britanci in Francozi glede ribolovnih voda traja že dolga leta, vmes jih je malce omilil skupni evropski okvir, ki pa je padel v vodo po izstopu Združenega kraljestva iz EU. Odtlej napetosti med državama naraščajo. Maja so patruljni čolni britanskega vojnega ladjevja, kot odgovor na proteste frnacoskih ribičev, celo zapluli v bližino britanskega otočja Jersey.