Haiti

Po rušilnem potresu že več kot 1400 smrtnih žrtev

J.P./STA
17. 8. 2021, 08.55
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 09.50
Deli članek:

Potres z magnitudo 7,2 je imel žarišče okoli 150 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Oblasti predvidevajo, da so pod ruševinami še vedno ujeti številni ljudje, ki jih skušajo rešiti.

Profimedia
Potres z magnitudo 7,2 je imel žarišče okoli 150 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince.

Število smrtnih žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju je naraslo na 1419, še okoli 6900 ljudi je poškodovanih, so v ponedeljek sporočili iz tamkajšnje civilne zaščite. 

Uničenih in poškodovanih je bilo okoli 13.700 stavb. Potres je skupno prizadel več kot 30.000 družin. Številni še vedno hodijo po ulicah, iščejo pogrešane in skušajo rešiti, kar jim je še ostalo.

Skrbi povzroča tudi tropska nevihta, ki je v ponedeljek dosegla državo. V državi je že v ponedeljek zvečer začelo deževati, predvidoma še ponoči pa bo območje doseglo središče tropske nevihte s hitrostjo vetrov do 55 kilometrov na uro. Ameriški center za orkane je že pred prihodom nevihte posvaril pred poplavami in zemeljskimi plazovi. To bi lahko dodatno ogrozilo življenja ljudi, saj po potresu številni spijo na prostem.

Haitska organizacija za človekove pravice RNDDH je bila kritična glede ravnanja vlade po katastrofi, saj da so ljudje prepuščeni samim sebi. Številni na lastno pest iščejo šotore in zavetišče pred nevihto, pred bolnišnicami pa se tre poškodovanih, ki čakajo na obravnavo.

Profimedia
Oblasti predvidevajo, da so pod ruševinami še vedno ujeti številni ljudje, ki jih skušajo rešiti.

Začasni premier Ariel Henry je na Twitterju napovedal okrepitev prizadevanj za pomoč. "Svojo energijo bomo podeseterili, da bomo dosegli čim večje število žrtev in jim pomagali," je zapisal. Ob tem je naznanil tudi tridnevno državno žalovanje.