"Kakšna apokaliptična noč!"

Nov močnejši potres na območju Petrinje, streslo tudi Slovenijo

S.R.
17. 8. 2021, 06.53
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 08.13
Deli članek:

Hrvaško je sredi noči pretresel še en potres z žariščem v bližini Petrinje.

Reuters
Posledice lanskega potresa v Petrinji.

Hrvaško Petrinjo, kjer je lanski rušilni potres terjal sedem življenj in povzročil veliko materialno škodo, je danes ponoči znova močneje streslo. Kot poroča Agencija RS za okolje, so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic močnejši potres v bližini Petrinje zaznali nekaj minut pred 2. uro. Po podatkih Hrvaške seizmološke službe je imel magnitudo 4,2, čutili pa so ga tudi številni prebivalci jugovzhodne Slovenije.

Emsc
Kje vse so ga čutili ...

Evropsko-sredozemski seizmološki center (EMSC) je na drugi strani magnitudo ocenil na 4,7. Žarišče potresa je bilo na globini 10 kilometrov slabih 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 9 kilometrov jugozahodno od Siska. O morebitni škodi še ne poročajo. Sledilo je več popotresnih sunkov, tako so denimo pri EMSC le pol ure pozneje zabeležili potres magnitude 2,7.

Potres je kot kaže sredi noči prebudil tudi nekdanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor, ki je o tresenju tal nemudoma poročala na Twitterju. "Kakšna apokaliptična noč! Potres, nevihta, kako do spanca?" se je vprašala Kosorjeva. Potres je prebudil tudi eno izmed naših bralk s Ptuja, ki je nad seboj "nenadoma zaslišala ruženje in v postelji tresenje." V strahu je nemudoma pomislila na potres in ni se motila.