velika kužnost

Na Hrvaškem svarijo, da jim delta lahko prekine turistično sezono

Luka Tetičkovič
3. 7. 2021, 18.01
Posodobljeno: 3. 7. 2021, 19.08
Deli članek:

Na Hrvaškem, podobno kot v Sloveniji, ne dosegajo ciljev glede precepljenosti, ki so si jih zastavili pri 55 odstotkih. Ob širitvi bolj kužne različice delta njihovi epidemiologi svarijo, da jim zaradi slabe precepljenosti kmalu ne bo ostalo drugega kot vnovič zapirati državo.

Profimedia
Hrvaška turistična sezona bi lahko bila še krajša od lanske.

»To je zelo slabo, saj ne bomo mogli oddelati turistične sezone, če se ne bomo cepili v večji meri,« je pred dnevi dejal Krunoslav Capak, vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.

»Različica delta je prisotna tudi v Sloveniji in se, kot kaže, že širi lokalno,« svari biokemik Roman Jerala s Kemijskega inštituta. »Seveda pa z večjim obsegom potovanj in sprostitvijo omejitev, vključno s polno zasedenimi športnimi dogodki, kot so nogometno prvenstvo ali kolesarske dirke, kjer ljudje pogosto navijajo v živo, velikimi porokami in zabavami v obmorskih krajih, lahko pričakujemo hitrejše širjenje okužb, kar se bo do konca avgusta zelo verjetno odrazilo z večjo zasedenostjo bolnišnic,« dodaja.

Obremenjene bolnišnice ustavijo javno življenje

In prav zasedenost bolnišnic je ključen dejavnik, po katerem se odločevalci ravnajo, ko presojajo, ali ustavljati javno življenje ali ne. »V državah z večjo precepljenostjo, kot je Združeno kraljestvo, je bilo največ okuženih med mladimi, ki se še niso cepili. Pri teh je potek bolezni običajno manj resen, zato je trenutno število hospitalizacij ob enakem številu okužb manjše kot pri v prejšnjih valovih, tako tudi poročajo iz Izraela. Težave pa bodo večje v državah, kjer se ni cepil večji delež starejšega prebivalstva,« pojasnjuje Jerala.

Pri nas delta še ni zelo razširjena, po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hranoin Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki pri nas opravljata analize vzorcev, smo v Sloveniji potrdili 65 primerov, največ v osrednjeslovenski regiji. A nizka razširjenost še ni razlog za optimizem, saj je z obema odmerkoma cepljenih le 32,5 odstotka prebivalcev.

»V Sloveniji še ni bilo cepljenih kar pol milijona ljudi, starejših od 50 let, pri katerih je tveganje za hujši potek bolezni večje. Prav te bi bilo treba v kar največji meri precepiti še pred jesenjo,« opozarja Jerala.

Primož Lavre/Reporter
Biokemik Roman Jerala svari pred doslej najkužnejšo različico novega koronavirusa.

Cepiva ostajajo učinkovita

»Posebno nevarna lastnost različice delta je zelo velika kužnost, torej sposobnost, da okuženi z njo okuži druge ljudi. Ocenjujejo, da jih povprečno lahko okuži več kot šest, odvisno seveda od okoliščin, okužb je več v zaprtih prostorih in ob neuporabi zaščitnih mask. Gre za doslej najbolj kužno različico virusa,« pravi Jerala, »druga neugodna lastnost pa je, da jo protitelesa nekoliko slabše nevtralizirajo, kar pomeni, da je zaščita z enim samim odmerkom cepiva precej slabša, medtem ko celovito cepljenje še vedno zagotavlja zaščito pred hospitalizacijo v več kot 90 odstotkih.«

Pričakujemo lahko, da bo postala prevladujoča

»Različica delta je hitro postala prevladujoča v Indiji, Združenem kraljestvu, na Portugalskem, v Izraelu in nedvomno se bo to zgodilo tudi v Sloveniji,« sklepa Jerala in ob tem pojasni, da je nastajanje novih različic virusov naraven proces, ki se zgodi zaradi napak v prepisovanju RNK, ki predstavljajo genski zapis virusa.

»Večina napak ne povzroča sprememb, del mutacij celo oslabi virus, vendar se mutacije, ki povečajo sposobnost širjenja virusa, lahko hitro razširijo,« pojasnuje biokemik, ki rešitev vidi prav v cepljenju, »saj cepljeni ljudje, tudi če se okužijo, v precej manjši meri raznašajo virus, s čemer se tudi zmanjša verjetnost tvorbe novih, bolj nevarnih različic.«