novo vodstvo

Avstrijski svobodnjaki še bolj v desno

B.K.
2. 6. 2021, 13.23
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 13.24
Deli članek:

Bolj zmernega Hoferja namerava naslediti skrajnejši Kickl.

Profimedia
Herbert Kickl

Vodja Avstrijske svobodnjaške stranke Norbert Hofer se je umaknil z mesta predsednika, po dolgem in javnem sporu s strankarskim kolegom Herbertom Kicklom. Kickl, nekdanji minister za notranje zadeve, znan po povezavah s skrajnimi desničarskimi gibanji, se bo zdaj potegoval za predsedniški stolček v stranki.

Profimedia
Norbert Hofer

“Seveda. Nočem vsak dan poslušati, da nisem na mestu,” je na vprašanje radia Oe24, ali se z vrha stranke umika zaradi Kicklovih pritiskov, odvrnil Hofer. Kickl, ki predstavlja skrajno krilo desničarske stranke, se namreč na kolega Hoferja spravlja že vse odkar je ta vodenje stranke prevzel septembra leta 2019, po neslavnem koncu njegovega predhodnika Heinza-Christiana Stracheja, ki je moral odstopiti zaradi korupcijskega škandala.

Hofer, ki je bil leta 2016 tudi kandidat avstrijske desnice za predsednika države, je stavil na spravljivejšo in zmernejšo retoriko tako od svojega predhodnika Stracheja kot od rivala Kickla. Slednji je zato že dlje časa znotraj stranke pritiskal za njegovo zamenjavo.

Kickl, ki si zdaj obeta, da se bo na prihajajočih notranjih volitvah zavihtel na čelo stranke, je sicer poznan kot kontroverzen politik, ki je povezan tudi s skrajnim mladinskim gibanjem identitarcev. Kickl je leta 2018, ko je opravljal funkcijo notranjega ministra, ukazal tudi vdor policije na sedež avstrijske obveščevalne agencije BVT, kjer so zasegli več fasciklov tajnih informacij v zvezi s preiskavo avstrijske skrajne desnice. Zaradi tega so jih, po navedbah prvega moža BVT Petra Gridlinga, "izolirali" v Bernskem klubu – organizaciji evropskih obveščevalcev namenjeni deljenju informacij.

Svobodnjaki, ki so iz vladne koalicije izpadli po aferi Ibiza, sicer znova pridobivajo na priljubljenosti. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah jih podpira približno 18 odstotkov volilcev.