Vsa cepiva

Sprememba glede odhoda na Hrvaško! Enkrat cepljeni z novo ugodnostjo

G.G.
2. 6. 2021, 12.36
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 16.09
Deli članek:

Je kaj novega glede Hrvaške, se te dni pogosto sprašujejo Slovenci, ki načrtujejo dopust pri naših južnih sosedih.

Bobo
Sta mladenki cepljeni, se sprašujejo mladeniči...
Z novim odlokom je podaljšana tudi veljavnost hitrega ali PCR testa za vstop na Hrvaško. Iz 48 ur so veljavnost dvignili na 72 ur.

Spremembe glede koronskih pravil za prehod meja kapljajo iz dneva v dan. Zadnja, današnja odločitev Hrvaškega štaba civilne zaščite je ugodna za enkrat cepljene državljane držav Evropske unije. Po novem bodo lahko na Hrvaško brez opravljenega hitrega ali PCR testa vstopile osebe, ki so prvi odmerek cepiva prejele pred več kot 22 dnevi, poroča Dnevnik.hr. To ne velja le za cepivo družbe Janssen, ampak za vsa cepiva, tudi za tista, pri katerih sta predpisana dva odmerka (na primer Pfizer, Moderna, AstraZeneca, tudi Sputnik V).

Največjo zmedo trenutno povzročajo različni ukrepi posameznih držav. Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške veljajo drugačna pravila, kot za vstop iz Slovenije na Hrvaško. Za prost vstop v Slovenijo je prvi odmerek zadosten le pri cepivih AstraZenece (najmanj 21 dni po cepljenju) in Janssen oziroma Johnson in Johnson (najmanj 14 dni). Za cepljene s cepivom Pfizer in Moderne pa je ta svoboščina dostopna šele 7 (Pfizer) in 14 dni (Moderna) po drugem odmerku.

Nekarantenski prehod meje in vstop v Slovenijo je omogočen še z opravljenim PCR testom, kar pa stane okrog 100 evrov.

Otroci do 12. leta starosti ne potrebujejo testa

Družine z otroki do 12. leta starosti si lahko nekoliko oddahnejo. Otroci do 12. leta starosti namreč ne potrebujejo negativnega testa na koronavirus oziroma jim ni treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli, so potrdili na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Slovenija ni sodelovala v pilotnem projetku digitalnih potrdil

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dejal, da do digitalnih covidnih potrdil, ki so jih na Hrvaškem začeli izdajati v torek in bodo ljudem olajšali čezmejna potovanja, upravičeni tudi državljani, ki so v zadnjih 180 dni preboleli covid-19.

Po njegovih besedah sta Italija in Avstrija prav tako pripravljeni na izdajanje digitalnih potrdil. Za Slovenijo pa je dejal, da najverjetneje ni sodelovala v pilotnem projektu uvajanja teh potrdil, v katerem je sodelovala Hrvaška. Izrazil je upanje, da bodo do 1. julija vse države članice EU uveljavile tovrstna potrdila.