Ukrepi v veljavi že ta konec tedna

Na Hrvaškem z novim sproščanjem pred koncem tedna? Hrvaška epidemiologinja pojasnjuje ...

S.R.
25. 5. 2021, 13.16
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 08.39
Deli članek:

Hrvaška epidemiologinja je potrdila, da bodo Hrvati novega sproščanja ukrepov deležni že pred koncem tedna, kar bo seveda zanimalo tudi slovenske dopustnike, ki jim misli že begajo na jug.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Zaenkrat sicer nič ne kaže, da bi bilo vreme v naslednjem tednu posebej naklonjeno turizmu, a bodo hrvaške oblasti turiste v svoje nedrje poskušale zvabiti s predčasnim sproščanjem ukrepov za zajezitev epidemije sars-cov-2. O tem je za hrvaško radiotelevizijo spregovorila tudi epidemiologinja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Sanja Kurečić Filipović, poroča hrvaški portal Index.hr.

Kot je znano, so na hrvaškem nedavno izvedli pilotni projekt tako imenovane testne zabave, ki so se je lahko udeležili tisti, ki so že bili cepljeni oziroma so covid-19 v zadnjih šestih mesecih preboleli. Vse udeležence so en teden po zabavi tudi testirali, pri čemer novih primerov okužbe niso zaznali. A, kot je pojasnila Kurečić Filipovićeva, ti rezultati niso glavni razlog na predčasno sproščanje, saj da iz njih zaenkrat še ni mogoče delati konkretnih sklepov glede nujnosti določenih ukrepov. Pilotni projekt je bil po njenih navedbah prej namenjen oceni, v kakšni meri se bodo udeleženci pripravljeni sprostiti in se družiti kot v dobrih starih časih.

Je pa hrvaška epidemiologinja potrdila, da potekajo pogovori o sproščanju ukrepov v določenih panogah. Najprej morajo sicer sprejeti konkretne odločitve, šele nato bodo sledila epidemiološka priporočila. Dejala je, da bodo nekatere odločitve sprejete že v sredo, novi ukrepi bi tako začeli veljati že ta konec tedna, »kar je prej od načrtovanega.« Po njenih navedbah bodo zagotovo obravnavali predlog, da bi se obratovalni čas gostinskih obratov podaljšal do 23. ure. Dodala je, da se zavzemajo tudi za »postopno odpiranje gostinskih objektov, ne zgolj teras, temveč tudi notranjih prostorov.« To bi seveda potekalo v skladu s strogimi epidemiološkimi ukrepi, vključno z obveznim nošenjem mask. O tem, da bi ta ukrep odpravili, po navedbah Kurečić Filipovićeve še ne razmišljajo, saj je delež precepljenih ljudi za kaj takega še premajhen.