zdravstveni vrh v rimu

Več milijard odmerkov cepiva za revnejše države

L.K./STA
22. 5. 2021, 13.54
Posodobljeno: 22. 5. 2021, 13.55
Deli članek:

Večino napovedanih odmerkov bodo države prejele prek Covaxa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Farmacevtska podjetja, več držav in Evropska unija so na petkovem svetovnem zdravstvenem vrhu v Rimu napovedale več milijard odmerkov cepiva proti covidu-19 za revnejše države. V sklepni izjavi so se zavzeli za pravičen dostop do sredstev za spopad z novim koronavirusom.

Podjetje Pfizer je na vrhu napovedalo dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, Moderna pa do 995 milijonov do konca leta 2022 za revnejše države po nabavni ali znižani ceni.

Podjetje Johnson & Johnson je naznanilo dogovor z mednarodno pobudo za pravično razdelitev cepiv Covax o 200 milijonih odmerkov za letos. Dogovarjajo pa se še o dobavi dodatnih 300 milijonov odmerkov prihodnje leto.

V izjavi na petih straneh, ki obsega 16 načel, sicer niso podprli ideje o začasni odpravi zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti koronavirusni bolezni 19. So pa pozvali k izmenjavi podatkov, gradnji zmogljivosti, dogovorom o licencah ter prostovoljnemu deljenju tehnologij in znanja.

Večino napovedanih odmerkov bodo države prejele prek Covaxa. Evropska unija je napovedala, da bo tej pobudi do konca leta podarila 100 milijonov odmerkov, Francija in Nemčija pa še vsaka po 30 milijonov. Italija je medtem napovedala finančno pomoč v višini 300 milijonov evrov.

Tiskovni predstavnik Covaxa je povedal, da so doslej podpisali dogovore o dobavi 1,8 milijarde odmerkov, kar zadostuje za cepljenje 30 odstotkov prebivalcev v 92 državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Potrebujejo še več podpore, je povedal.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravil "velikodušne napovedi", vendar pa je posvaril, da "bomo v prihodnjih mesecih potrebovali še več sto milijonov odmerkov".

Voditelji skupine G20 in drugih sodelujočih držav na vrhu v italijanski prestolnici so v sklepni izjavi poudarili pomen odprtih dobavnih verig in pravičnega dostopa do sredstev za spopad s covidom-19.

"To je zelo jasen 'ne' zdravstvenemu nacionalizmu," je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je skupaj z italijanskim premierjem Mariem Draghijem, čigar država trenutno predseduje skupini G20, gostila vrh.