Merklova posluša le enakomisleče

Nemški infektolog: »Nevarnost novih mutacij ni nič drugega kot propaganda«

C.E.
15. 2. 2021, 14.45
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 14.57
Deli članek:

V Nemčiji so voditelji posameznih dežel vse bolje jezni zaradi togosti kanclerke Angele Merkel, ki glede epidemije koronavirusa posluša le strokovnjake, ki ji pravijo, kar želi slišati.

Profimedia
Ob zamrznjenem kanalu v berlinski četrti Kreuzberg.

Infektolog in nekdanji vladni svetovalec Matthias Schrappe meni, da se je kanclerka Angela Merkel vkopala in obdala le s strokovnjaki, ki zagovarjajo najstrožje ukrepe. Po njegovem mnenju, ki ga deli tudi del infektologov in epidemiologov, najbolj znana sta Jonas Schmidt-Chanasit in Klaus Stöhr, najtrša oblika lockdowna ne vodi nikamor, prinaša pa ogromno gospodarsko škodo.

Ta skupina strokovnjakov se zavzema za nadzorovano odprtje javnega življenja in ciljno zagotavljanje varnih pogojev za bivanje kritičnih skupin prebivalstva, dokler se ne doseže zadosten delež precepljenosti, kar pa ne bo tako hitro.

Schrappe v pogovoru za spletni portal Focus.de navede, da podatki kažejo, da je v času najstrožjega zaprtja nemške družbe število umrlih med 70 in 90 letom povečalo, kar kaže na neuspeh glavnega cilja – zaščititi najbolj ogrožene.

Izkušeni infektolog je ob novi »mentaliteti« Merklove pričakoval, da vlade ne bo upoštevala njihove skupine in začela z odpiranjem družbe. Vedno znova namreč navržejo morebitno nevarnost mutiranih različic koronavirusa, zaradi česa širijo strah v javnosti. »Nevarnost novih mutacij ni nič drugega kot propaganda,« je neposreden Schrappe. »Zaenkrat ni študije, ki bi bila s podprta s podatki, ki bi dokazovali, da so nove različice bolj nalezljive ali bolj smrtonosne,« pravi Schrappe, ki dodaja, da kaže kvečjemu obratno. Kjer je nova različica prevladujoča, v Veliki Britaniji in Južni Afriki, je po doseženem vrhu število okužb začelo hitro padati. Vse spremembe je seveda nujno budno spremljati, se strinja nemški infektolog, a koronavirusi pač neprestano mutirajo.

V Nemčiji naj bi sicer začeli s sproščanjem ukrepov, ko bo sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pod 35. Toda tudi to merilo se Schrappeju ne zdi smiselno. Incidenca se poveča ob intenzivnejšem testiranju in se zniža ob manjšem številu testov.