osebno pismo

Razkrito: Nemčija za konec ameriške blokade Severnega toka ponudila milijardo evrov

B.K.
10. 2. 2021, 10.35
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 10.35
Deli članek:

Nemška okoljska nevladna organizacija finančnemu ministru očita, da je bivši ameriški administraciji ponudil umazano ponudbo, da bi ta odstopila od blokade ruskega plinovoda.

Reuters
Cevi za plinovod Severni tok 2.

Nemška vlada naj bi administraciji nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa ponudila milijardo evrov v zameno za dvig sankcij na plinovod Severni tok 2, ki bo preko Baltskega morja plin iz Rusije dobavljal v Nemčijo, je po poročanju nemške državne radiotelevizije DW objavila okoljska nevladna organizacija DUH.

Organizacija je objavila osebno pismo nemškega finančnega ministra Olafa Scholza nekdanjemu ameriškemu kolegu Stevu Mnuchinu. V njem Scholz ponuja financiranje uvoza ameriškega utekočinjenega plina v države Evropske unije. V zameno pa zahteva "neovirano gradnjo in delovanje Severnega toka 2".

Nevladna organizacija, ki gradnji plinovoda nasprotuje iz zelenih razlogov, je pismo označila za "škandalozno", ponujen dogovor pa za "umazan". Pismo so obsodile tudi nekatere opozicijske stranke.

Profimedia
Ruska ladja Fortuna med polaganjem plinovoda v Baltskem morju.

Profitni interesi

Združene države Amerike, ki projekt Severni tok 2 dojemajo kot geostrateško in gospodarsko grožnjo lastni hegemoniji, so namreč pred časom uvedle sankcije proti vsem podjetjem, ki sodelujejo pri postavitvi plinovoda. Evropska podjetja so zato od projekta odstopila, polaganje cevi pa je tako ostalo popolnoma v rokah ruskih podjetij, ki se na sankcije zaenkrat požvižgajo.

Severni tok 2 bi neposredno povezal Ruske dobavitelje z odjemalci v Nemčiji in bi v celoti zaobšel Ukrajino, skozi katero trenutno potekajo plinovodi iz Rusije v Evropo. Tako se bi nemški odjemalci izognili dodanim ukrajinskim tarifam in grožnjam z dobavo, ki izvira iz političnih nestabilnosti v Ukrajini. ZDA projektu nasprotujejo, saj naj bi ta povečeval evropsko odvisnost od ruskih energentov. A interes je po mnenju mnogih analitikov zgolj profiten. ZDA namreč Evropski uniji dobavljajo svoj utekočinjen plin v sodih, ki pa je dražji od ruskega.